MerjaNurmi

Ne rasismin toiset uhrit

Nainen on miehensä kanssa kaupassa, ja huomaa kaupan aulassa kaksi tummaihoista miestä. He ovat tulleet ryöstämään hänet. Ihan varmasti he ovat tulleet ryöstämään hänet, tuijottavatkin niin pahaenteisesti. Onneksi mies on mukana, joten muukalaiset ovat kuin eivät olisi mitään ikinä suunnitelleetkaan. He eivät uskalla tehdä mitään, ja ryöstöltä vältytään, vaikka ihan takuulla miehet olivat paikalla ryöstääkseen naisen käsilaukun.

Kodin lähellä on vastaanottokeskus. Ei tule kuuloonkaan, että äiti päästäisi alakouluikäisen tyttärensä yksin koulutielle. "Ne" vainoavat ja tekevät pahaa juuri nimenomaan hänen tyttärensä kaltaisille lapsille. Ihan varmasti jotain pahaa tapahtuisi, jos ei äiti kuljettaisi lastaan itse kouluun ja takaisin.

Mies ihmettelee facebookryhmässä, ymmärtääkö monikaan, että meidät aiotaan tappaa ja vastaanottokeskukset aiotaan muuttaa kantasuomalaisten keskitysleireiksi.

Joku kysyi, mitä hän vastaa lapsenlapselleen, kun tämä ihmettelee, miksi nuo silpovat ihmisten sukuelimiä ja katkovat päitä tuolla kaduilla.

Nämä ovat poimintoja ihmisten facebookryhmiin kirjoittamista päivityksistä.

Kauheita rasisteja, rasisteiksi syntyneitä? Vai systemaattisen pelottelun herkkäuskoisia uhreja? Heidän elämänlaatunsa on joka tapauksessa heikentynyt, kun he joutuvat elämään tuollaisten fobioiden kanssa. Lapsikin kärsii, kun hänen elämäänsä rajoitetaan äidin pelkotilan takia. Eiköhän ole aika jo sanoa tarinankertojille, että vaikka se oma satu tuntuu niin mehevältä ja hienolta, jotkut ottavat sen tosissaan, eivätkä kohta uskalla kotoaan liikahtaa. 

 

"Tuo oli tumma maammon marja
syntymässä säikähtänyt,
näki kauhut kaikkialla,
haltiat pahat havaitsi,
ei hyviä ensinkänä.

Pani äiti paimenehen. -
Paimen metsästä palasi,
tuli outona tupahan,
haasteli haralla hapsin:
“Oi emoni, älä minua
pane karjan paimenehen!
Lempo seisoi suon selällä,
Hiidet hirnui kankahalla,
juuttahat jälestä juoksi,
maasta Maahinen kohosi.”

Eino Leino, Helkavirsiä

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (41 kommenttia)

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Ei esimerkiksi Yhdysvaltain antamassa uudessa matkustusvaroituksessa puhuta mistään väreistä tai roduista yhtään mitään:

"we are alerting U.S. citizens to the risk of potential terrorist attacks throughout Europe, targeting major events, tourist sites, restaurants, commercial centers and transportation. The large number of tourists visiting Europe in the summer months will present greater targets for terrorists planning attacks in public locations, especially at large events."

Jokainen voi sitten tuon perusteella pelätä tai olla pelkäämättä mitä parhaaksi näkee.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Oikeastaan tuo kommenttisi ei varsinaisesti liittynyt tämän blogimerkinnän viestiin, joskin aihepiiri on lähellä samaa.

Mutta mitä tulee tuohon jenkkien Eurooppa-varoitukseen, niin sellainen on jo vanhaa perua. Eurooppaan matkustamisesta varoiteltiin ensimmäisiä kertoja jo 60-luvun lopulla ja 70-luvun terrorismiaalto toi mukanaan suoranaisen Eurooppa-fobian amerikkalaisten keskuudessa.

Jotkut urheat kävivät lomalla Euroopassa ja ylpeinä kantoivat sitten New Yorkin kaduilla kävellessään T-paitaa tekstillä "I survived Europe".

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Myös Britannian tiedustelupalvelu on julkaissut samantyyppisen varoituksen, mikä taas ei ole vanhaa perua. Siinä turvallisiksi, vanhan Euroopan tyyppisiksi maiksi luokiteltiin enää muutaman Itä-Euroopan maa (ei Suomi). Mutta kuten sanottua, jokainen voi aivan itse pelätä tai olla pelkäämättä joko sitä, että ruotsalaiset tai ranskalaiset ovat yht'äkkiä muuttuneet väkivaltaisiksi tai että maissa on tapahtunut jotain muuta joka on lisännyt riskejä.

Käyttäjän MerjaNurmiOsTuomi kuva
Merja Nurmi Vastaus kommenttiin #3

Britanniassa itsessään on aika paljon muslimeja, kolmisen miljoonaa. Jos kaikkia muslimeja pitää rikollisina, kannattaa välttää matkustamasta tai asumasta Iso-Britanniassa? Minä tarkoitin niitä ihmisiä, jotka pelkäävät joka ikistä näkemäänsä tai pensaaseen väijymään kuvittelemaansa arabia tai afrikkalaista todennäköisenä terroristina tai muuna pahantekijänä ihan täällä meidän Suomessamme.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama Vastaus kommenttiin #4

Niinhän siinä Britannian varoituksessa sanotaankin; UK oli ns punaista vyöhykettä, johon kohdistuvaa terrori-iskua pidetään todennäköisenä vuoden 2016 aikana.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #4

"Minä tarkoitin niitä ihmisiä, jotka pelkäävät joka ikistä näkemäänsä tai pensaaseen väijymään kuvittelemaansa arabia tai afrikkalaista todennäköisenä terroristina tai muuna pahantekijänä ihan täällä meidän Suomessamme."

- Mikä on arvioisi noiden melko tiukkojen kriteereiden täyttävien idioottien määrästä Suomessa? Tunnetko sellaisia ns. omissa piireissäsi? Minä en omissani, enkä ole ennen blogiasi sellaisista kuullutkaan. En myöskään haluaisi tutustua. Uskotko Merja tavoittavasi Uuden Suomen Puheenvuoro-osaston kautta sellaisia tyyppejä tai sellaisia tuntevia puhuteltaviksi? Uskotko mahdollisista tiedoistasi heidän olemassaolostaan olevan hyötyä viranomaisille kuten sairaanhoidon lääkintäammattilaisille ja suojelupoliisille? Pidä yhteyksiä mielellään meidän lisäksemme heihin, jos uskot voivasi tunnistaa tuollaisia, ja ehkä muutenkin.

Ethän jotenkin halua muuten luoda kuvaa, että suomalaiset jotenkin yleisemminkin olisivat taipuvaisempia tuollaiseen yleistävään paska-asenteisuuteen kuin vaikkapa muut eurooppalaiset saati ei-eurooppalaiset ja ehkä keskimäärin vähemmän "sivistyneet/kehittyneet" kansakunnat, joiden kulttuuria saattaa vielä meitäkin enemmän värittää vaikkapa uskonnollinen tai etninen diskriminointi ja geopoliittinen/seksuaalinen sovinismi?

Käyttäjän MerjaNurmiOsTuomi kuva
Merja Nurmi Vastaus kommenttiin #9

Minä en yleistä. Kirjoitin niistä, jotka on säikytelty pelkäämään ja rajoittamaan elämäänsä, koska "mamu tulee ja mamu tappaa". Heidän lukumäärällään ei ole merkitystä. Paha olo heillä on joka tapauksessa.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #12

Paha on olo varmaan, paitsi niillä "onnellisilla", jotka saavat siitä sisäisen maailmansa suuremman merkityksen natsien ja äärisuvakkien ym. hörhöjen tapaan. Onneksi tuo lukumäärä, jolla sinulle ei ole merkitystä (vaikka luonnehtimasi sairaudenkuva vaikuttaa tosi vakavalta ja vaaralliselta...) ei ole yhteiskunnan ja kansan kannalta huolestuttavan suuri, vaan vain pieni murto-osa vaikkapa itänaapurimme ja islamilaisen maailman vastaavien fobiahörhöjen lukumäärästä ja kulttuuritaustaosuudesta. Myöskin Norjassa ja Ruotsissa ovat nuo tuollaiset äärisuvaitsematomat käytännössä suuremmassa roolissa varsinkin kun toteutuneita väkivaltaiskuja summaa (Breivik, vastaanottokeskusiskut ja mamukulttuurien keskinäiset kärhämät ym.). Mikähän sisäänrakennettu jäyhyyden onnenpotkaus meidät suomalaiset onkin toistaiseksi onnistunut pitämään vähän kuin lintukotolaisina, kun ei innostuta rasismista yms. muiden malliin...

Minna Tarvainen Vastaus kommenttiin #4

"Minä tarkoitin niitä ihmisiä, jotka pelkäävät joka ikistä näkemäänsä tai pensaaseen väijymään kuvittelemaansa arabia tai afrikkalaista todennäköisenä terroristina tai muuna pahantekijänä ihan täällä meidän Suomessamme."

Tunnetko oikeasti tämänkaltaisia ihmisiä?

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #13

"Tunnetko oikeasti tämänkaltaisia ihmisiä?"

Niinpä. Huhhuh! Tulee väistämättä mieleen häivähdys vanhasta sanonnasta että seura tekee kaltaisekseeen... Se voi toimia niinkin päin että juopon lapsista tulee raivoraittiita, tai päinvastoin. Elämäänsä voi rajoittaa monin tavoin, toiset tavat ovat ehkä tuhoisampia kuin toiset mutta...

Käyttäjän MerjaNurmiOsTuomi kuva
Merja Nurmi Vastaus kommenttiin #13

Lue nettipalstoja, vaikka Rajat kiinni -ryhmää Facebookissa, niin näet itse, että kyllä heitä on.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #16

"...että kyllä heitä on."

Siellä pensaassa tai takana väijymässä, niitä vihollisia vastakkainasetteluineen ja koko kansaa stereotypioinensa leimaamassa? Jos ei koko Suomi niin ainakin noissa lähipensaissako?

Minna Tarvainen Vastaus kommenttiin #16

"Lue nettipalstoja, vaikka Rajat kiinni -ryhmää Facebookissa, niin näet itse, että kyllä heitä on."

Eli johtopäätelmäsi pohjautuvat täysin irrallisiin nettikommentteihin?

Käyttäjän MerjaNurmiOsTuomi kuva
Merja Nurmi Vastaus kommenttiin #23

Niitä nettikommentteja kirjoittavat ihmiset. Ja kyllä minä olen muutaman sellaisen kanssa kasvotustenkin jutellut. Väitätkö sinä, että ei ole olemassa ihmisiä, jotka pelkäävät esimerkiksi kävellä maahanmuuttajaryhmän ohitse ostoskeskuksessa? Miksi he sitten väittävät pelkäävänsä?

Minna Tarvainen Vastaus kommenttiin #24

Sanoit ensin että:

"Minä tarkoitin niitä ihmisiä, jotka pelkäävät joka ikistä näkemäänsä tai pensaaseen väijymään kuvittelemaansa arabia tai afrikkalaista todennäköisenä terroristina tai muuna pahantekijänä ihan täällä meidän Suomessamme."

Nyt sanot:

"Väitätkö sinä, että ei ole olemassa ihmisiä, jotka pelkäävät esimerkiksi kävellä maahanmuuttajaryhmän ohitse ostoskeskuksessa?"

En ole väittänyt mitään, muutat itse sanamuotoja ja asiasisältöä täysin toiseksi.

Käyttäjän MerjaNurmiOsTuomi kuva
Merja Nurmi Vastaus kommenttiin #26

Kysyin, väitätkö. En sanonut sinun väittäneen. Sinä väännät minun kirjoittamaani, en minä sinun.

Minna Tarvainen Vastaus kommenttiin #28

No näitä kaikkia mamuja terroristeina pitäviä ihmisiä ei ole kuin mielikuvituksessasi, maahanmuuttajaryhmiin pelokkaasti suhtautuvia taas on koko ajan lisää, juurikin tiettyjen ryhmien kaikkiin ohikulkeviin naisiin kohdistuvasta seksuaalisesta ahdistelusta ja useista raiskauksista johtuen.

Käyttäjän MerjaNurmiOsTuomi kuva
Merja Nurmi Vastaus kommenttiin #37

Huomaatko, että kirjoitat juuri niin kuin sanoin? Olet tehnyt maahanmuuttajista itsellesi mörön.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #24

"Väitätkö sinä, että ei ole olemassa ihmisiä, jotka pelkäävät esimerkiksi kävellä maahanmuuttajaryhmän ohitse ostoskeskuksessa? Miksi he sitten väittävät pelkäävänsä?"

Hmm... Jos sinä olet ainoa joka tunnet ja tiedät näitä ihmisiä, niin...?

Käyttäjän MerjaNurmiOsTuomi kuva
Merja Nurmi Vastaus kommenttiin #36

En ole ainoa. Onko tämä ensimmäinen kerta kun käyt netissä, vai kuinka olet välttynyt huomaamasta?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Minä en tunne yhtään sellaista ihmistä, joka pelkäisi jokaista "ulkomaalaiselta näyttävää" ihmistä. On hyvinkin perusteltua suhtautua tietyin varauksin kymmeniin tuhansiin henkilöihin, joiden nimistä tai taustasta ei tiedetä yhtään mitään (toisin kuin kansliapäällikkö Nerg valheellisesti väittää).

Toisaalta varsin hyvin tiedetään mm. se, että joukkoon on soluttautunut terroristeja, jälleen kerran täysin vastoin suomalaisen asiantuntijan (Teemu Sinkkonen) väitteitä. Sinkkonenhan vertasi tätä propagandistisesti satuun Punahilkasta Mikä ihme saa jonkun uskomaan, että se, mitä päivittäin tapahtuu Ruotsissa, Belgiassa, Saksassa, Ranskassa, Englannissa, jne. ei voi toistua Suomessa? Tuollaisen tosiasian kieltämistä kutsutaan denialismiksi.

Fobia on perusteetonta pelkoa. Mitä se sellainen "islamofobia" on? Entäs sitten tosiasioihin perustuvat agrafobiset ("tanssipojat") ja aichmofobiset (päiden katkaisut) pelot, kun näiden vieraiden kulttuuritaustat ottaa huomioon?

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Jos suhtaudut varauksin " kymmenintuhansiiin henkilöihin,joiden nimistä ja taustoista " et tiedä mitään,olet jo fobian esiasteella.
Ja yleistät mielessäsi juuri siten,kuin nämä vihan - ja pelontuottajat haluavatkin.

En neuvo menemään Sellon kauppakeskukseen.
Tai oikeastaan minnekään.
Kun astut ulos ovesta ,ympärilläsi on kymmeniätuhansia ihmisiä,joiden nimistä ja taustoista et tiedä mitään.
Vielä vähemmän tiedät heidän aikeistaan.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Ensinnäkään, en käy Sellon kaltaisissa paikoissa, minulla ei ole sinne eikä sellaisiin paikkohin ylipäätään mitään asiaa.

Joka kerta kun menen ulos, ympärilläni on sananmukaisesti kymmeniä tuhansia kiinalaisia, joista en tiedä mitään.

En kirjoittanut omasta suhtautumisestani. Et sinä tiedä mitä minun mielessäni liikkuu, joten älä puhu minusta tai minun tekemistäni yleistyksistä. Älä sekoita, äläkä sekoa. Kuulut siihen joukkoon, joka aina luulee tietävänsä jonkun toisen henkilön ajatukset ja mielen paremmin kuin kyseinen henkilö itse. Äläkä yritä neuvoa tai diagnosoida minua, et kykene siihen, vaikka niin omassa mielessäsi uskot.

Suomeen saapuneitten ns. pakolaisten taustoista ei tiedetä vastoin kansliapäällikkö Nergin lausumaa yhtään mitään. Se, mitä sanoin terroritaustoista, pitää paikkansa.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin Vastaus kommenttiin #21

Kirjoitit siitä,mikä on ymmärrettävää ja perusteltua.
Päättelin,että noilla perusteilla on aika huonoa poistua kotoaan.
Äläkä sinä oletan minun joukoistani mitään,kun et tiedä niistä mitään.
Kukahan se nyt kuvittelee tuntemattomasta ihmisestä asioita ja vielä yleistää?

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Merja Nurmi: "Mies ihmettelee facebookryhmässä, ymmärtääkö monikaan, että meidät aiotaan tappaa ja vastaanottokeskukset aiotaan muuttaa kantasuomalaisten keskitysleireiksi. Joku kysyi, mitä hän vastaa lapsenlapselleen, kun tämä ihmettelee, miksi nuo silpovat ihmisten sukuelimiä ja katkovat päitä tuolla kaduilla. Nämä ovat poimintoja ihmisten facebookryhmiin kirjoittamista päivityksistä.Kauheita rasisteja, rasisteiksi syntyneitä? Vai systemaattisen pelottelun herkkäuskoisia uhreja?"

- En halua mitenkään loukata Merjaa, mutta ei osoita erityistä harkintakykyä tehdä enempiä johtopäätöksiä yleisesti ottaen "ihmisten" asenteista ja fiksuudesta tuollaisten poimintojen perusteella. Peräänkuuluttaisin tässä poimijan omaa vastuuta. Nuo idioottimaisuudet on möläyttänyt (jos ylipäätään ovat tarkasti autenttisia kommentteja eivätkä poimijan värittämiä 'muistikuvia') jotkut samanlaiset äkkivääriä päättelyitä vetelevät huitaisuanalyytikot, joihin Merjan valitseman ei-edustavan otoksen kohdennusperusteiden vuoksi luokittelisin itse hänetkin tämän nimenomaisen blogin arvioituani. Mutta: arvaan Merjan haluavan provosoida kunnon keskustelua ja siksi esittävän hieman yliampuvan ahtaastisuunnattua käsitystä "ihmisten" facebookryhmistä välittyvästä mielipideilmastosta, joten varoisin tuomitsemasta blogia pelkäksi propagandaksi ja näen sillä rakentavaakin merkitystä.

En itse muista koskaan nähneeni tai kuulleeni Suomessa tuollaisia keskitysleiriskenaarioita tai päänkatkomisuhkakuvia (lähin tosivastine oli Baltian venäläisaktivistipomon mm. eilen tv1:ssä kuultu väite, että Naton joukot ovat Latviassa ja Virossa ajamassa venäläisvähemmistön keskitysleireihin tapettavaksi; islamistit ovat katkoneet päitä kadulla Britanniassaja Ranskassa ja kai Venäjälläkin, mutta eivät suomalaiset ole sellaistakaan uhkaa meille visioimassa). - Ehkäpä Merja tarkoittaakin jonkin tietyn äärimmäisryhmän facebookryhmiä kuten Mitä v*ttua -julkaisun ympärille ryhmittyneiden isovenäjämielisten putinistihihhuleiden, islamisti/anti-islamistifanatikoiden tms. outopervosisäpiiriläisten sisäisiä keskusteluryhmiä, joista meillä tavallisilla täysijärkisillä mediankuluttajilla ei olisi mitään tietoakaan, elleivät jotkut börjet ja merjat ja/tai muut äkkiväärät niistä säännöllisesti 'ystävällisesti' infoaisi. Ihan oikeasti ei ole kyllä kovin ystävällistäkään levitellä mv-sivustojen ym. sontaa normaalien ihmisten silmille ja siten vain pahentaa katalysoiden tuota ääriliet'sontaa.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Onkohan tuonkaan kirjoittaja ihan tätä maata oikeasti huomioinut vai sisäistä kuvaansa siitä, ellei peräti Kymenlaaksosta jokunen sata kilometriä itään sijaitsevaa, Venäjän rasistivaltakunnan Suomelta riistämää ja etnisesti puhdistamaa aluetta... Ainakin kuulostaa melko venäläissivistyneiltä yleistämisargumentaatiiolta. ;)

Käyttäjän MerjaNurmiOsTuomi kuva
Merja Nurmi

Minähän en edes kirjoittanut tavallisista nettikirjoittelijoista. Kirjoitin juuri nimenomaan niistä, joiden mielikuvitus kiehuu yli juuri nimenomaan mainitsemasi mv-julkaisun kaltaisilla sivuilla. Niistä, jotka julkaisevat kuvan R-kioskilla asioivista tavallisista ihmisistä, joilla sattuu olemaan tumma iho, ja jotka näkevät tuossa kuvassa jotain tavattoman uhkaavaa.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Kyllä ihan tuon tason pelkokirjoittelua esiintyy esim Facebookissa ammattitoimittajan ylläpitämän somemedian keskusteluissa.
Paitsi hurjien salaliittojen kuvittelemista , monilla palstoilla harrastetaan täysin absurdin pelon lietsomista.
Joillekin se on hupia,jotkut pelkäävät tosissaan.
Ja uhriutuvat massiivisesti, jos heidän kaikkia vaatimuksiaan ei oteta vakavaan käsittelyyn.

Käyttäjän MerjaNurmiOsTuomi kuva
Merja Nurmi Vastaus kommenttiin #20

Juuri tätä ilmiötä tarkoitin, Helena. Myös ne säikytellyt ovat uhreja. He pelkäävät tosissaan, ja joku on sen pelon heihin lietsonut.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Olen itse saanut vastaanottaa juuri nimenomaan kaulankatkaisukuvia ja lupauksia ei ainoastaan keskitysleiristä vaan myös kantasuomalaisten " isänmaallisten" suorittamista. " suvakkien" teloituksista.
Raiskauslupaukset ovat arkea.
Ihan vakiomateriaalia.
Ihmettelen,että jotkut täällä eivät tunne tätä ilmiötä?

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Helena S: "Olen itse saanut vastaanottaa juuri nimenomaan kaulankatkaisukuvia ja lupauksia ei ainoastaan keskitysleiristä vaan myös kantasuomalaisten " isänmaallisten" suorittamista. " suvakkien" teloituksista. Raiskauslupaukset ovat arkea. Ihan vakiomateriaalia. Ihmettelen,että jotkut täällä eivät tunne tätä ilmiötä?"

Huhhuh! Ihmettelenpä miten tuollainen ilmiö olisi pysynyt meiltä taviksiltä piilossa jos sellaista todella olisi ilmennyt ilmiöksi asti. Näyttöjä kehiin. Sitä en ihmettele, jos sontaa osakseen saa joku niin harkintakyvytön idiootti, joka menee oma-aloitteisesti jonnekin MV-sivustolle tms. käärmeenpesään nokkansa työntämään. Sehän on sama kuin jos uskovainen menisi saatananpalvojien kokoukseen ja sitten valittaisi että tuli jotenkin syrjityjsi tai sukupuolineutraali parisuhdekolmikko menisi vanhoillislestadiolaisten sanapäiville pyytämään ryhmäsiunausta tai stalinistikommunistisika ilmestyisi vihreitten älykkölinkolalaisten ydinvoimapaneeliin tai... oma syy!

Jotenkin on tosiaankin vaikea uskoa että tuollaista vihapostia olisit saanut Suomessa jossain muualla kuin omituisten epäsuomalaisten ihmisten seurassa, ehkä kuitenkin islamisteilta kuin putinisteilta ja mitä niitä muita terroristipotentiaaleja mahdollisesti olisikaan. Jos kommunistit/putinistit ja islamistit ja natsit kuitenkin lasketaan kantasuomalaisiks ja jos tuollaista kuitenkin on tapahtunut niin kai sentään olet poliisille ilmoittanut ja muillekin asiaankuuluville viranomaisille ennen kuin tänne tulet vakavista rikoksista kertomaan? Voihan olla että tutkinnan kannalta olisi paras kysyä ensin poliisin mielipidettä siitä voiko tietoja antaa julki ennen kuin epäillyt/syylliset on saatu kiinni. Vai onko henkilöllisyyksiä jo paljastunut, mikäli verkkojäljitys on jo tapahtunut? Veikkaan että elektroniset jäljet johtavat Venäjän suuntaan suoraan tai putinistien vastarintaliikenatsien kautta tai islamistiverkostoihin sikäli kuin perää yleensä on (provoluonteinen epäilys).

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Jokatapauksessa, tuollaisia mörköjuttuja uskotaan,
kuten uskotaan myös siihen että ilmastonmuutos tulee ja tappaa.

Joku voi luulla että Trump aloittaa heti valtaan päästyään ydinsodan Venäjää vastaan.

Joku voi pelätä että Kekkonen tulee takaisin ja ryhtyy jakamaan myllykirjeitä.
Joku taas voi pelätä ettei Kekkonen koskaan palaa.

Joku voi kuvitella että jos Lepomäestä tulee valtiovarainministeri, hän suit sait, siitä vaan, irroittaan Suomen eurosta, Suomen valuutaksi tulee markka ja markan arvo samantien puolitetaan.

Tämä jälkimmäinen kauhuskenario on minusta pahin ja pelkään sitä eniten.

Ilkka Huotari

Tälle voi olla ihan tieteellisiä selityksiäkin (osaksi).

"Bonding occurs when you are socializing with people who are like you: same age, same race, same religion, and so on." https://en.wikipedia.org/wiki/Robert_D._Putnam

Ja onhan kaikille varmaan tuttua, että kasvot on helpointa tunnistaa, jos ne on samasta rodusta/etnisyydestä (ts. esim. kiinalaiset näyttävät kaikki enemmän tai vähemmän samoilta). Se voi ehkä vaikuttaa siihen, miten pystytään arvioimaan tuntematonta ihmistä (onko potentiaalinen uhka vai ei):

"It is thus possible that difficulty in the visual processing other-race faces contributes to negative reactions to them" http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2811283/

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

80-luvulla Lontoossa kyllä räjähteli IRA:n pommit. Niistä kyllä muistini mukaan varoiteltiin ja ihan syystäkin.

En kuitenkaan muistaisi että silloin olisi ollut tahoja jotka aktiivisesti yrittäisivät säikyttää kansalaiset vauhkoksi aina kun sattuvat näkemään valkoihoisen, kristityn, lihaa syövän irlantilaismiehen.

Nyt on toiset ajat. Pelon lietsojia on aktiivisesti liikkeellä ja niillä on omat tavoitteensa.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Se on kyllä hienoa että jos on vähänkin eri mieltä niin sensuuri iskee saman tien, koita siinä sitten keskustella?

Käyttäjän MerjaNurmiOsTuomi kuva
Merja Nurmi

No, se on yksinkertaisesti niin, että minä olen tämän blogin yksinvaltias, enkä pitänyt tavastasi esittää asiaasi, jossa ei minusta ollut edes mitään asiaa, ainakaan tähän keskusteluun. Haukuit "suvakkeja", joilla ei ole käsittääkseni mitään tekemistä sen kanssa, että jotkut ihmiset ovat pelotelleet toiset ihmiset pelkäämään maahanmuuttajia ja etenkin muslimeja niin, että voidaan jo puhua fobiasta. Omassa blogissani olen ihan niin epäreilu ja puolueellinen mode kuin sattuu huvittamaan, jos niikseen tulee. Enkä edes kohdellut sinua mitenkään huonosti, itse kirjoitit kommentin, jota en pitänyt julkaisukelpoisena.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ei sellaista ihmistä olekaan joka ei suhtaudu vieraaseen varautuneesti, tai joissakin autismitapauksissa kyllä.

Käyttäjän MerjaNurmiOsTuomi kuva
Merja Nurmi

Totta, ihmisellä on taipumus varautuneisuuteen, ja se on ihan viisasta. Siitä on kuitenkin vielä pitkä matka vihaan ja kauhuun.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Ihmisellä on myös taipumus uteliaisuuteen,kaupankäyntiin, vaihdantaan ja tiedonvaihtoon.
Jopa yhteistyöhön ja myötätuntoon.

Sekä epäluuloa ,pelkoa että positiivisempia taipumuksia voidaan hyödyntää.
Niitä hyödyntävät eri piirit eri tarkoituksiin.

" Islam"- fobia on lietsottu hysteriaa lähentelevälle tasolle.
Jotkut pitävät sitä jopa " isänmaallisena", mikä heille tarkoittaa,että sen nimissä lähes kaikki on oikeutettua.
Se on jo äärimmäisen kaukana kaikesta " ihmisen luontaisesta suhtautumisesta" yhtään mihinkään.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Komppaan kovasti. Se tosiasia on kuitenkin tunnistettava/tunnustettava, että saatananpalvonnan tyyppisten 'hengellisten' suuntausten ohella ja ainakin suurista maailmanuskonnoista islam taitaa olla ainut, joka perusfundamenteiltaan ja valitettavasti myös huomattavassa määrin yhä uskonpuhdistamattomilta (keskiaikaisilta) käytännön tulkinnoiltaan/sovelluksiltaan rakentuu paljolti nimenomaan hysteriaksi luokiteltavalle fobialle "vääräuskoisia" kohtaan sekä sisäisten uskontokuntiensa tasolla että suhteessa muihin suuriin uskontoihin, uskonnottomuuteen, ateismiin ja ns. länsimaiseen elämäntapaan. - Ethän tyrmää ajatusta heti kättelyssä 'suvakkivastaisena sovinismina' tms. reiluudeltaan epätasapainoisella ylivoimatekijällä, Helena? ;)

Toimituksen poiminnat