Mielipidekysymys

Minä olen sitä mieltä, että punainen on kaunis väri. Tykkään vanhanaikaisesta, naudan luilla vä'itettyyn liemeen keitetystä lihasopasta. Asuisin mieluummin pienessä kaupungissa kuin maaseudulla. Nämä ovat mielipiteitä, ja minulla on oikeus mielipiteisiini.

Henkilö A on tullut Suomeen elämään meidän sosiaaliturvallamme ja päästäkseen raiskaamaan kaikki mahdolliset suomalaiset naiset. Tämän kaltaisia väitteitä esitetään usein vedoten mielipiteen vapauteen, mutta sehän ei ole mielipide ollenkaan. Jos jollakin on henkilö A:n tällaisista suunnitelmista todellista tietoa (mitä kovasti epäilen), kyseessä on fakta. Todennäköisemmin kyseessä on puhdas fiktio; luulo, uskomus, samanlainen kuin se, että ruokasooda parantaa syövän. Ja aivan taatusti on kyseessä fiktio, kun väitetään, että "kaikki" määrätyiltä seuduilta tulevat turvapaikanhakijat ovat täällä vain sosiaaliturvan ja raiskausmahdollisuuksien perässä.

Kun katupartioliikkeen perustaja jakaa netissä pamflettia, jonka mukaan holokaustia ei ole lainkaan tapahtunut, en tiedä, onko kyseessä luulo vai tahallinen valehtelu. Mielipide sekään ei ole: holokausti on moneen kertaan useamman eri tahon dokumentoima fakta.

Voinhan väittää, että Jupiter kiertää Maapalloa ja putoaa Tyyneenmereen huomenna kello kaksitoista, mutta se, että sanon sen olevan mielipiteeni, ei tee siitä faktaa eikä mielipidekysymystä. Se on puhdasta puppua ja sellaisena pysyy.

Joten eiköhän puhuta mielipiteistä ja mielipiteen vapaudesta vain niissä seikoissa, jotka todella ovat mielipidekysymyksiä. Minusta kaalilaatikko on pahaa. Mikä on sinun mielipiteesi kaalilaatikosta?

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu