MerjaNurmi

Joulu on peruutettu?

Suomessa on noin 40 000 muslimia. Se on suunnilleen Hyvinkään kaupungin verran väkeä. He viettävät nyt kolmepäiväistä ramadanin päätösjuhlaa, Id al-fidriä. Lapsiille ostetaan lahjoja kuin jouluna ikään, ostetaan uusia vaatteita, käydään yhdessä ulkona syömässä, nuoret saavat tavallista enemmän taskurahoja.

Yksi kauppakeskus huomasi markkinaraon. Se huomioi Id al-fidrin kampanjoinnissaan. Tulossa on varmasti muhkea kassavirta, ei sentään joulun veroinen, mutta kuitenkin. Kauppakeskus toivottaa maksukykyiset asiakkaat tervetulleiksi ja ottaa huomioon heidän toiveensa ja tarpeensa.

Muutamalle puolikuoliaaksi säikytetylle ihmiselle tämä ei sovi. He aikovat pitää paikassa mielenosoituksen "islamisaatiota" vastaan. Kovin ikävää ja huonoa käytöstä mennä osoittamaan mieltä perhejuhjlaa vastaan, mutta minkäs sille voi? Ikäviä ja huonokäytöksisiä ihmisiä on ollut olemassa paljon kauemmin kuin islamin- tai kristinuskoa.

Yle kysyi muilta kauppakeskuksilta, aikovatko ne mitenkään huomioida juhlaa. Happamia, sanoi kettu pihlajamarjoja.

Esimerkiksi kauppakeskus Jumbon johtaja Olli Lehtiaro kertoo seuraavaa:   "Ei ole ajateltu. Jumbo on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton, ja meillä on aika vakiintunut markkinointikalenteri. Toki alalla seurataan muiden kokemuksia ja omien asiakkaiden palautetta ja mietitään tulevaisuutta."

Hän kuulemma asetti sanansa taiten, kertoo Yle. Minkähänlainen sammakko sieltä olisi loikannut, jos hän olisi asettanut sanansa vähemmän taitavasti?

Joulu on tietääkseni uskonnollinen juhla. Uskonnollisesti sitoutumattomana Jumbossa ei varmaan huomioida joulua mitenkään? Ei ensimmäistäkään tingel-tangeltaustamusiikkia, Ei yhtään joulupukkia jututtamassa lapsia. Ei joulukortteja myytävänä, ei jouluisia lahjapapereita, lahjatarjouksista ja koristeista puhumattakaan?

Onko jotenkin poliittisesti tai uskonnollisesti sitoutunutta toivottaa iloista juhlaansa viettäville muslimeille, kuten minä aion nyt, parilla sanalla (en tiedä, osaanko edes oikein, mutta ajatus lienee tärkein): Mubarak Id al-fidr? Keneltä se on pois?

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Varmasti mielenkiintoinen plogi. Ennakkosensuuri tökki sen verran, että jätin lukematta.

Ilkka Huotari

Hauskasti kirjoitettu, mutta ei nyt kaikkia kissanristiäisiä varmaan tarvitse huomioida.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Mahtaisko toi joulun vietto johtua siitä että sitä on "vietetty" jo satoja vuosia ja kuuluu kulttuuriin. Jopa kirkosta eronneet viettää joulua. Islam kaikkinen ihmeellisyyksineen ei kuulu Suomen eikä euroopankaan kulttuuriin mutta joulu kuuluu.
Taasko pitäisi pienenpienen vähemmistön ehdoilla mennä?

Käyttäjän MerjaNurmiOsTuomi kuva
Merja Nurmi

Joo, ovathan ne kauppiaat, jotka tuossa haistoivat markkinaraon tosiaan pienenpieni vähemmistö...

Mitä "pienenpienen vähemmistön ehdoilla menemistä" siinä on, jos kauppiaat ottavat asiakkaat huomioon? Millä ihmeen tavalla se on sinulta pois?

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Mistä tollasen johtopäätöksen vedit että multa on joku pois? Ite vedit johtopäätöksen että joulu on peruttu jos joku kauppias ei halua tehdä pienenpienelle vähemistölle omaa kampanjaa. Kohta vaaditte lakiin moisen hirvittävän syrjinnän poistamista. Ei se joulu ole kaikille mikään uskonnollinen juhla vaan perinne joka kuuluu kulttuuriin.

Tollanen kohdistettu kampanja mainoskuluineen ei ole mikään pikkujuttu tehdä ja moni on varmaan laskenut että kaupallisesti ei kannata, turhaa siihen on jotain uskontoa sotkea mukaan.

Käyttäjän MerjaNurmiOsTuomi kuva
Merja Nurmi Vastaus kommenttiin #6

Tuntuu kovasti sinulta olevan jotain pois, jos kauppias huomioi melko suuren asiakaskunnan tarpeita. Väitteesi lakivaatimuksesta on niin lapsellinen, että en viitsi edes kommentoida sitä.

Eiköhän kauppias tiedä itse, kannattaako kampanja vai ei. Uskon, että Jumbossa ja Sellossa on laskettu väärin. Ja on todella rumaa käytöstä mennä osoittamaan mieltä, kun toiset viettävät perhejuhlaa. Eikö sinusta?

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen Vastaus kommenttiin #7

Suuri ja suuri, jos 40000 kävis pelkästään yhdessä kaupassa niin oman kampanjan teko olis enemmän kuin kannattavaa. Mutta jos toi määrä jaetaan sataan kauppaan niin ei taatusti kannata. Ja kyllä sallin vapaassa maassa mielenosoituksen, senverran löytyy suvaitsevaisuutta.
Tunnen myös monta myyjää joista on tullut kokemuksen kautta malko suvaitsemattomia muslimien oman käytöksen takia.

Käyttäjän MerjaNurmiOsTuomi kuva
Merja Nurmi Vastaus kommenttiin #8

Ei taida kauppias tarvita sinun arviotasi siihen, kannattaako kampanja vai ei :) .

Käyttäjän Laali kuva
Raili Sergejeff

Juuri noin itsekin ajattelen!

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

" Ei ensimmäistäkään tingel-tangeltaustamusiikkia, Ei yhtään joulupukkia jututtamassa lapsia. Ei joulukortteja myytävänä, ei jouluisia lahjapapereita, lahjatarjouksista ja koristeista puhumattakaan?"

Yksikään mainitsemistasi tunnusmerkeistä ei viittaa uskonnolliseen juhlaan. Yritä parampaa ensi kerralla.

Käyttäjän MerjaNurmiOsTuomi kuva
Merja Nurmi

Mikä noista ei viittaa uskonnolliseen juhlaan? Yritäpä ottaa paremmin selvää asioiden taustoista ennen kuin kommentoit. Miksi muslimilapsille ostettavat lahjat ovat uskonnollisempia kuin kristittyjen joululahjat?

Käyttäjän kirstityoton kuva
Kirsti Era

Ensin vaaditaan kotoutumista, urputetaan "pelkistä miehistä" ja sitten käydään osoittamassa mieltä perhejuhlia vastaan. Logiikan riemuvoitto toden totta. Iloista juhlaa varjostaa jo ISISin murhaiskun Irakissa ja Turkissa, pitääkö vielä "täälläkin" liittyä samaan uhkailuun ja väkivallan ihannointiin? Minua suomi ensin -poppoo ei ainakaan edusta, puhukoot vaan Kautonen ja Co. omissa nimissään.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Lidlin tämän viikkoisessa mainosesitteessä tarjoillaan itämaisia makuja.

Toimituksen poiminnat