MerjaNurmi

Oli kerran pieni poika

Oli kerran, ja yhä on, pieni poika, jonka kanssa kaikki ei mennyt niin kuin kuopustaan odottavat äiti ja isä uskoivat ja toivoivat, niin kuin jokainen äiti ja isä uskoo ja toivoo. Poika syntyi ja kasvoi, vähitellen huomattiin, että lapsi ei sovi muottiin.

Tutuiksi tulivat yliopistosairaalan neurologit, toimintaterapeutit, psykologit, puheterapeutit, fysioterapeutit, erityislastentarhanopettajat, erityisopettajat, avustajat, taksikuskit, vammaistyön sosiaalityöntekijät, perhetyöntekijät: koko repertuaari. Poika oppi, mutta oppi hitaammin kuin muut, oli erilainen kuin muut. Hänen, kuten monen muunkin erityislapsen, oli vaikea mukautua uusiin ihmisiin ja uusiin tilanteisiin. Monen, monen mutkan kautta löytyi hänelle sopiva koulupaikka; luokka, jossa hänen erityinen erityisyytensä otettiin huomioon, ja jossa hän ystävystyi kahden muun oppilaan kanssa. Nämä kaksi olivat käyneet hänen kanssaan yhdessä jo esikoulua.

Sitten pudotettiin pommi ilman neuvotteluja: pieni poika siirrettäisiin uuteen ryhmään, tuntemattomien ihmisten joukkoon. Siirrosta ilmoitettiin ohimennen vanhempainillassa.

Äiti tietää, että poika tulee oirehtimaan siirtoa voimakkaasti. En kirjoita tähän kaikkea äidin kanssa puhumaani, sillä kaikki ei kuulu kaikille. Siirto tehdään kuulemma "hallinnollisista syistä" ja pojan "uskotaan sopivan hyvin uuteen ryhmään, jossa on isompia oppilaita".

Hallinnollisia syitä tai ei, sopii ryhmään tai ei, olisiko aivan mahdoton pyyntö, että erityislasta ei siirreltäisi kuin mitä tahansa kappaletavarayksikköä varastopaikasta toiseen, vaan perhe otettaisiin huomioon kokonaisuutena ja siirroista neuvoteltaisiin ja keskusteltaisiin ennen toteutusta? Olisiko liikaa pyydetty, että äidin, joka on luonnollisesti oman lapsensa paras asiantuntija, mielipidettä kysyttäisiin, eikä tällaisia asioita vain ilmotettaisi jostain ylhäältä ohimennen valmiiksi saneltuna?

Etiikka? Kokonaisvaltainen opetus? Perhekeskeisyys? Ehkä hiukan vaikeita sanoja, mutta sellaisia, joita ei pitäisi säästää vain niihin kuuluisiin juhlapuheisiin.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat