MerjaNurmi

Tuottavuusloikka

Sakari Timosen tämän päiväinen blogi "Sortin sosialistit"  http://blogit.image.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/2016/08/23/sortin-sosialistit/ kirvoitti minut tänään miettimään tällaista. Joku joskus jossain keksi tukityöllistämisen, ja se on muuttunut alkuperäisestä, hyvää tarkoittavasta järjestelmästä melkoiseksi Hydraksi. Kuka olisi se Herakles, joka saisi kaikki Hydran päät katkaistuksi ennen kuin uusia ehtii kasvamaan?

Mitähän mahtaisi tapahtua, jos valtio sanoisi yksinkertaisesti "sorry, se loppu nyt" ja lakkauttaisi kaikki 9€ työt lukuunottamatta niitä, joita todellakin tekee (lääkärin määräyksestä) kuntoutuja tai sillä tavalla vammainen (lääkärin vammaiseksi todistama) henkilö, että ei kykene muita töitä tekemään? Aluksi tietenkin hirveä purnaus ja näkyvän työttömyyden kasvu, mutta sitten voisi olla odotettavissa ihan aitoa työllisyyden paranemista ja kotimarkkinoiden piristymistä.

Tuo merkillinen tapa pitää suuri osa työvoimassa polkuhintatöissä tappaa kansantaloutta. Onko sitä käytössä missään muualla kuin Suomessa? Paljonko se maksaa verorahoja vuosittain? Kuinka monta aitoa työpaikkaa jää syntymättä kikkailun takia? Jos työnantaja tarvitsee työntekijän, eikä hänellä ole varaa palkata, miksi työnantajan ei tarvitse esittää kirjanpitoaan ja hakea toimeentulotuen kaltaista tukea työntekijän palkkaamiseen normaaleilla työehdoilla ja normaalilla palkalla? Sanotaan, että sitten työnantaja palkkaisi vain huippuosaajia. Mutta siltä huippuosaajalta vapautuisi sitten paikka jossain toisaalla!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat