MerjaNurmi

Paralymposvuoren rinteiltä

Millähän joutavalla kliseellä tämän kirjoituksen aloittaisi? Kertoisinko, että olympialaiset olivat ja menivät? Äst, ei se käy.

Miten olisi, jos ilmoittaisin lukijoille, että suomalaisten menestys jäi heikoksi? Jotenkin minusta tuntuu, että se tiedetään jo. Ehkä siitä on ollut joku maininta jossain jo aikaisemmin?

Jo muinaiset roomalaiset - ei, nehän olivat kreikkalaisia.

Tämä ei nyt oikein ota sujuakseen. Siispä siirryn tylyyn sanelumenetelmään.

Paralympialaiset järjestetään Riossa syyskuussa. Siellä on muitakin suomalaisosaanottajia kuin Leo-Pekka Tähti. Kuka tietää esimerkiksi Amanda Piispasen?

En kirjoita nyt sanoakseni, että muistakaapa kaikki katsoa paralympialaisia. Kirjoitan ihmetelläkseni, miksi paralympialaisia järjestetään. Ja tässä kohdassahan reilu puolet lukijoista kavahtaa takajaloilleen ja alkaa syytää minulle vähemmän painokelpoista tekstiä vammaisten halveksimisesta. Mutta viisaammat malttavat lukea loppuun asti.

Miksi siis paralympialaiset järjestetään erillään muista olympialaisista? Miksi Leo-Pekka Tähti ja hänen kilpakumppaninsa eivät sovi tavallisten olympialaisten joukkoon? Ensin Yle lähtettäisi seiväshypyn karsinnat, sitten tulisi ratakelausta... Miksi ei? Miksi vammaiset ihmiset pitää eristää omaan erityiseen vammaislokeroonsa sellaisessa asiassa, jossa siihen ei ole minkäänlaista todellista tarvetta? Miltä kuulostaisivat naisolympialaiset? Vasenkätisten olympialaiset? Miksi paralympialaiset? Miksi pyörätuolikoripallo ei mahdu olympialaisiin?

Miksi, miksi, miksi?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat