MerjaNurmi

Isäm maa ja äidin kieli

Ihmisellä on perustarve olla hyväksytty, kuulua johonkin, tulla kuulluksi, olla joku. Tätähän ei tarvitse selittää, aikuiset ihmiset tietävät sen kyllä.

Tiedättekö, mikä on "isämmaan pulustaja"? Se on pilkkanimi ihmiselle, jolla on lukihäiriö, mutta joka siitä huolimatta kirjoittelee aktiivisesti rasistisia kommentteja netin viharyhmiin.

Seuraan mielelläni kansalaiskeskustelua, ja silmään pistää eräs seikka: kommentit, joissa on paljon alkeellisia kirjoitus- ja kielioppivirheitä, ovat räikeän yleisiä juuri viharyhmissä. Minkälainen tie on kuljettu, ennen kuin upouutta aapista innokkaasti selaileva ekaluokkalainen, (josta tulee isona lääkärinhoitaja tai lentokapteeni), muuttuu netissä omalla nimellään ja kuvallaan visvaista vihaa sylkeväksi rasistiksi? Minä voin kuvitella sen tien.

Kaikki viharyhmiin kirjoittavat eivät kärsi oppimisvaikeuksista, eivätkä kaikki, joilla on neurologisia ongelmia ajaudu viharyhmiin. Korrelaatio näyttää kuitenkin olevan olemassa, ja tässä asiassa sietäisi aika monen vilkaista peiliin.

Kielen ammattilaiselta sopii odottaa oikeakielisyyttä. Helsingin Sanomien toimittajan kirjoittamassa leipätekstissä tulee olla pilkut paikoillaan. Entäpä muut, jotka haluavat välittää viestin? Kuullaanko se viesti vai nauretaanko lukihäiriölle?

Kun väkivaltaiseksi tiedetyn katujengin johtaja kirjoittaa: "En aijo olla räjittävänä missään eikä kukaan estä liikkumistani eikä todellakaan kukaan tule iholleni ilman etten puolustaudu," eikö tämän tekstin ongelma ole kuolemaan johtaneen pahoinpitelyn puolustelu, ei niinkään se, hallitseeko kirjoittaja oikeinkirjoitussäännöt?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

En ole ennen nähnytkään isänmaata kirjoitettavan kahdella m-kirjaimella. No, lukihäiriöisen tekstiä sellainen onkin, kuten blogissa hyvin kuvataan.

Käyttäjän MerjaNurmiOsTuomi kuva
Merja Nurmi

Otsikko kuvastaa juuri niitä suhteellisen tavallisia viharyhmissä esiintyviä kirjoitusvirheitä, joita ei minusta pitäisi nostaa tapetille itse viestin kustannuksella. Oppimishäiriöistä kärsivät ihmiset ovat tavallisesti saaneet monta kertaa siipeensä ongelmansa vuoksi aivan alakoulusta lähtien, ja kun he löytävät joukon, jossa heitä kuunnellaan tästä huolimatta, he kiinnittyvät tiiviimmin tuohon joukkoon. Rasismi tai muu viha heissä on toki olemassa jo ennen kuin he klikkaavat ensimmäisen tykkäämisensä jollekin kommentille tuollaisessa ryhmässä, mutta silmiinpistävää kielioppivirheiden yleisyyden lisäksi noissa porukoissa on se, että kielioppivirheille harvemmin nauretaan.

Reijo Jokela

Kirjoittaja osoittanee faktoihin perustuvaa tietoa, missä osoitetaan, että lukihäiriöisten ja neurologisista häiriöistä kärsivien keskuudessa on vihapuheryhmiin kirjoitteleminen yleisempää kuin muilla. Tässähän esitetään ihan suora väite siitä. Kirjoitushan ei ero rakenteellisesti vihapuheesta mitenkään muuten paitsi, että takana on suvaitsevaisuus. Faktat roskakoriin ja valheet tilalle oman agendan ajamiseksi.

Käyttäjän MerjaNurmiOsTuomi kuva
Merja Nurmi

Kirjoitin, että vihapuheryhmissä kielioppivirheet ovat niin tavallisia, että niistä on tullut yleinen naureskelun aihe, ja että ylipäätään lukihäiriöille ei pitäisi naureskella.

En kirjoittanut, että kaikki lukihäiriöiset kirjoittavat vihapuheryhmissä, en kirjoittanut, että suurin osa lukihäiriöisistä kirjoittaa vihapuheryhmissä, en kirjoittanut, että suurin osa vihapuheryhmiin kirjoittajista on lukihäiriöisiä, mutta menepä sinä vaikka vilkaisemaan jotakin tuollaista ryhmää, niin näet itsekin sen yliedustuksen, joka siellä vallitsee.

Ennen kaikkea en kirjoittanut, että ihminen, jolla on neurologisia ongelmia, olisi paha tai huono. Sinä näytät olevan kovasti sitä mieltä, että kirjoitin niin. Suvaitsevaisuuskaan ei ole muuten mitenkään huono asia, mutta suvaitsija asettautuu aina jossain mielessä sen yläpuolelle, jota hän "suvaitsee". Minä en ole suvaitsevainen, päin vastoin, en missään tapauksessa suvaitse esimerkiksi rasismia.

Reijo Jokela

"Kaikki viharyhmiin kirjoittavat eivät kärsi oppimisvaikeuksista, eivätkä kaikki, joilla on neurologisia ongelmia ajaudu viharyhmiin. Korrelaatio näyttää kuitenkin olevan olemassa",
Jos tuo korrelaatio kerran väitteesimukaan on olemassa, niin siitähän seuraa, että noiden mainitsemiesi ihmisten joukossa lukihäiriöt ovat yleisempiä kuin väestöllä keskimäärin. Miten tämä saavutetaan ilman, että lukihäiriöisten parissa vihakirjoittelu ei olisi yleisempää kuin muilla.
Kun saita ajatuksen levittää perätöntä tietoa vihaamastasi porukasta et tullut ajatelleeksi, että samalla levität sitä myös porukoista, jotka eivät ole syyllisiä omaa tilaansa.
Vihjeenä voin kertoa, että tästä pääsee helposti eroon, kun lopettaa nuo yritykset leimata oman mielipiteen vastaisten mielipiteen esittäjät sairaiksi tai jostakin häiriöitä kärsisviksi.

Käyttäjän MerjaNurmiOsTuomi kuva
Merja Nurmi Vastaus kommenttiin #5

Niin. Minä todellakin tarkoitin, että näyttää siltä (tutkimusta ei taida olla, mutta sellainen kannattaisi tehdä), että viharyhmiin kirjoittajilla on keskimäärin enemmän lukihäiriöitä kuin muulla väestöllä. Se ei tarkoita, että minulla olisi jotain lukihäiriöisiä vastaan. Haluaisin vain, että ihmisiä, joilla on oppimisvaikeuksia, kohdeltaisiin hiukan paremmin niin, että he eivät ajautuisi tuollaisiin porukoihin, nostamaan itseään esimerkiksi turvapaikanhakijoita vihaamalla.

Toki on paljon myös sellaisia ihmisiä, jotka kirjoittavat vihapuhetta kieliopillisesti aivan oikein.

Reijo Jokela Vastaus kommenttiin #6

"kohdeltaisiin hiukan paremmin niin, että he eivät ajautuisi tuollaisiin porukoihin, nostamaan itseään esimerkiksi turvapaikanhakijoita vihaamalla".
Löytyykös tähän sitten näyttöä. Laittasitko linkin siihen, että ihmisen kokema huono kohtelu johtaa mainitsemaasi käytökseen.
Onko sinulla jotakin tilastotietoa noihin ryhmiin kirjoittavien taustoista ja siitä miten heitä on kohdeltu?

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Ainakin kirjoittaja osoittaa tuolla kommentillaan omaavansa juuri samanlaisen mielenlaadun, josta hän muita syyttää. Lukihäiriöisten leimaaminen tyhmiksi ja rasistisiksi sisältää kaksi paikkansapitämätöntä ennakkoluuloa.

Lukihäiriö on lukemista ja kirjoittamista vaikeuttava neurobiologinen häiriö. Lukemisen erityisvaikeus ei liity älykkyyden tai aistitoiminnassa (näköaisti, kuulo) oleviin puutteisiin tai opetuksen laatuun. Näyttöä lukihäiriöisten rasistisuudesta ei tiettävästi ole. Nämä asiat eivät kuitenaan mitenkään estä kirjoittajaa ylimielisestä leimaamisesta.

Käyttäjän MerjaNurmiOsTuomi kuva
Merja Nurmi

Kuule, Jaakko, minä kirjoitin juuri siitä, että ei pidä vaikeuttaa lukihäiriöisen ihmisen tietä esimerkiksi naureskelemalla hänelle. Minulla on lukihäiriöisiä lähiomaisia, muitakin neurologisia oireita löytyy lähipiiristä, teen myös työtä näiden asioiden parissa, joten kyllä minä tiedän, mitä kirjoitan. Sinäkään et löytänyt villakoiran ydintä: ei naureskella ihmisten kirjoitusvirheille, vaan kuunnellaan, mitä heillä on sanottavaa. Ja, kyllä se on ihan nähtävissä oleva tosiasia, että viharyhmiin kirjoitetuissa kommenteissa on yllättävän paljon kirjoitus- ja kielioppivirheitä.

Reijo Jokela

"että viharyhmiin kirjoittajilla on keskimäärin enemmän lukihäiriöitä kuin muulla väestöllä".
Eli samalla väität, että vihapuheryhmiin kirjoittelu olisi yleisempää lukihäiriöisillä, kuin muulla väestöllä ja tuosta seuraa, että lukihäiriö altistaa tällaiselle toiminnalle.
Sinulla näyttää olevan ryhmä (nuo kirjoittajat) joita kohtaan tunnet suurta vihaa niin suurta, että mustamaalataksesi heidät, levität heistä perätöntä tietoa julkisuuteen. Kertoisitko miten toimintasi rakenteellisesti eroaa noiden isäMMaanpuolustajien toiminnasta?

Käyttäjän MerjaNurmiOsTuomi kuva
Merja Nurmi

Reijo Jokela, luepa oikein ajatuksen kanssa, mitä minä kirjoitin ja mitä sinulle jo edellä vastasin. Älä jää inttämään samaa ja tappelemaan itse kyhäämäsi olkiukon kanssa, se ei johda mihinkään. Leppoisaa päivänjatkoa sinulle.

Reijo Jokela

Luin oikein ajatuksella, mitä itse et varmaankaan tehnyt. Keskeinen sisältö tuossa kirjoituksessa on tämä Li Anderssonin teemaa mukaillen "minun vihani on vaan parempaa vihaa".

Käyttäjän MerjaNurmiOsTuomi kuva
Merja Nurmi

Tuokin luulosi sinun kannattaisi tarkistaa, eikä olla tiettyjen ryhmien propagandan varassa. Todellakin näyt "mukailevan teemaa". Li Andersson ei ole sanonut vasemmiston väkivallan olevan "parempaa" vaan hän sanoi sen olevan "erilaista", kohdistuvan omaisuuteen eikä ihmisiin. Ja ihan vaan sinulle tiedoksi, en ole puolueisiin sitoutunut, enkä hyväksy minkäänlaista väkivaltaa. Sinun osuutesi tämän blogitekstin kommentoinnista oli tässä. Minulla ei ole koko päivää aikaa tähän keskusteluun.

Reijo Jokela

"Haluaisin vain, että ihmisiä, joilla on oppimisvaikeuksia, kohdeltaisiin hiukan paremmin niin, että he eivät ajautuisi tuollaisiin porukoihin, nostamaan itseään esimerkiksi turvapaikanhakijoita vihaamalla".
Miten olet itse tullut huonosti kohdelluksi menneisyydessä, kun "nostat itseäsi esm. "vihakirjoittajia = erimieltä olevat)" vihaamalla?

Käyttäjän MerjaNurmiOsTuomi kuva
Merja Nurmi

No, vastaan nyt sinulle vielä tähän. Minä en hyväksy vihapuhetta, josta löydät netistä vaikka kuinka paljon esimerkkejä, jos haluat löytää. Monessa "maahanmuuttokriittisessä" facebookryhmässä esimimerkiksi kirjoitetaan aivan räävittömästi. Tuomioita on tullut, syytteitä on nostettu. Se, että kirjoitan, etten hyväksy vihapuhetta, ei ole vihapuhetta. Minä hyväksyn sen, että ihmiset ovat eri mieltä asioista. Sinunkin kanssasi olen tässä juuri nyt aivan eri mieltä, mutta silti annan sinun kommentoida ja vastaan sinulle, me keskustelemme. Ymmärrän, että olet eri mieltä, mutta sitä en hyväksy, että hyökkäät henkilööni.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Merja, turha yrittää jankuttaa Reijon kanssa. Hän ymmärtää tahallaan väärin ja jankuttaa väsymättä kunnes olet unohtanut mistä sinun pitikään kirjoittaa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Kun sanotaan että vihapuhujat ovat yleensä säälittäviä raukkoja jotka eivät osaa kirjoittaa vihapuheitaan kieliopillisesti oikein, joko lukihäiriön takia tai muuten vain tyhmyyttään ollaan vaarallisella polulla.

Ollaan melkein samalla polulla vihapuhujien kanssa, jotka väittävät tilastoihin perustuen että mamut tekevät enemmän rikoksia ja ovat enemmän sosialituen varassa eläviä kun kantasuomalaiset.

Vihapuhujia on monen sorttisia, myös akateemisesti koulutettuja, kuten Halla-Aho. Samoin mamut ovat yksilöitä, eikä yhden mamun virheistä tai rikoksista pidä muita syyttää.

Ihmisiä ei pitäisi arvioida sen ryhmän perusteella mihin yksilö kuuluu, tai näyttää kuuluvan. Tämä olisi hyvä muistaa, mutta sitä harvoin muistetaan ja silloinkin kun se muistetaan, se helposti aina välillä unohtuu.

=======================

Onneksi työnantajat eivät enää erottele. Se johtuu varmaan taloudellisista realiteeteista jotka pakottavat valitsemaan liiketalouden kannalta parhaan vaihtoehdon ja pakottaa myös kohtelemaan työntekijää hyvin. Työnantaja ei voi antaa tunteilleen periksi. Sekä vihapuhuja että mamu otetaan töihin jos työt vain sujuu.

=====================

Kirjallisen ilmaisun pitäisi olla asioiden esiin tuomista, ei kieliopin harjoittelua. Toki, jos kieli on huonoa, asiastakin on vaikeata saada selvää, mutta ei se kielioppi saa pääasia olla.

Kun kaunokirjallisessa tekstissä käytetään oikein rivoa tai huonoa kieltä, se voi olla tehokeino itse asian esiin tuomiseksi. Sillä on kuitenkin kaksinainen vaikutus. Ne jotka hyväksyvät rivon ja huonon kielenkäytön ehkä ymmärtävät kirjailijan sanoman, muut jäävät sitä ymmärrystä paitsi.

Minäkin jään vaille rivolla ja huonolla kielellä itseään ilmaisevien kirjailijoiden oivalluksia. Vaikka hyväksynkin sellaisen kielenkäytön, en jaksa niitä tekstejä lukea.

Meninkö jo liian kauaksi itse aiheesta? Joo.
Yritän siis palata aiheeseen.

Rivolla ja huonolla kielellä kirjoitetut vihapuheet menevät minusta ohi, koska en lue niitä ja jos vähän luenkin, en noteeraa. Toisenlaiset vihapuheet saattaisivat tehota paremmin.

Toimituksen poiminnat