Ei mikään matikkanero

Minä olen huono matematiikassa. Siitä huolimatta jopa minä ihmettelen, kuinka paljon mahtaa maksaa yhteiskunnalle, meille veronmaksajille siis, tämä nykyinen työttömienkiusaamisrumba?

Paljonko menetetään todellisia työpaikkoja, kun monet työt teetetään (laki sanoo mitä sanoo, totuus on toinen) valtion kustannuksella työmarkkinatukea ja 9 euron ylläpitokorvausta vastaan? Paljonko elinkeinoelämä menettää, kun ihmisillä ei ole varaa kuluttaa? Kuinka paljon jää saamatta verotuloja, kun ihmisille ei makseta palkkaa? Kuinka paljon maksavat erilaiset "opi kirjoittamaan nimesi oikeaan kohtaan työnhakulomakkeessa" -kurssit?

Kuinka paljon nyt kunnat, jatkossa valtio tulee maksamaan toimeentulotukena alimitoitetun työmarkkinatuen päälle kuukausittain rahaa, joka joudutaan kuukausittain laskemaan aina uudestaan ja uudestaan, kun se nyt leikattavaksi aiottu työmarkkinatuki, perusturva, on edelleen liian alhainen, kun tässä asiassa Suomi viis veisaa EU:n normeista ja huomautuksista, toisin kuin esimerkiksi ajokorttiasioissa?

Kuntouttava työtoiminta "kuntouttaa" täysin terveitä ammatti-ihmisiä tekemään työtä, jota he ovat hyvässä lykyssä ehtineet tekemään jo parikymmentä vuotta kauemmin kuin "kuntouttajansa". En ymmärrä tätä, enkä ole ainoa, joka ei ymmärrä.

Ymmärrän kuntouttavan työtoiminnan, kun se tarkoittaa sitä, että selkänsä telonut ihminen tekee työtä voimiensa mukaan niin, että hänellä on mahdollisuus keskeyttää työ ja levätä työpäivän aikana. Ymmärrän, että kehitysvammainen henkilö kuntoutetaan tekemään määrättyä tehtävää siten, että kun hän on toimenkuvansa oppinut, hän alkaa saada normaalia palkkaa. Ymmärrän, että mielenterveyskuntoutuja saattaa tarvita usein lepopäivän, vaikka työ hyvinä päivinä tehostaakin hänen toipumistaan ja liittymistään yhteiskuntaan.

Nyt kuntouttavan työtoiminnan mahdollisuuksia väärinkäytetään surutta, ja puhutaan niin kuin työtön olisi laskeutunut Maahan lentävällä lautasella (tai ehkä pikemminkin lentävällä leijonapullolla?) eikä ymmärtäisi normaalista työnteosta mitään. Tästä on jo kirjoitettu tuhansia rivejä, ei minun tarvinne omiani siihen letkaan lisätä.

Mutta sen haluaisin todellakin tietää, jos joku matematiikkaa ymmärtävä osaisi tehdä laskelman, kuinka paljon verorahaa uppoaa nykyisen malliseen työttömyyden ylläpitoon ja töiden teettämiseen valtion kustannuksella, kun huomioidaan koko sosiaaliturvan tilkkutäkki työmarkkinatukineen, asumistukineen ja toimeentulotukineen, ja kun huomioidaan saamatta jäävät verotulot palkasta ja kulutuksesta?

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu