MerjaNurmi

Ei mikään matikkanero

Minä olen huono matematiikassa. Siitä huolimatta jopa minä ihmettelen, kuinka paljon mahtaa maksaa yhteiskunnalle, meille veronmaksajille siis, tämä nykyinen työttömienkiusaamisrumba?

Paljonko menetetään todellisia työpaikkoja, kun monet työt teetetään (laki sanoo mitä sanoo, totuus on toinen) valtion kustannuksella työmarkkinatukea ja 9 euron ylläpitokorvausta vastaan? Paljonko elinkeinoelämä menettää, kun ihmisillä ei ole varaa kuluttaa? Kuinka paljon jää saamatta verotuloja, kun ihmisille ei makseta palkkaa? Kuinka paljon maksavat erilaiset "opi kirjoittamaan nimesi oikeaan kohtaan työnhakulomakkeessa" -kurssit?

Kuinka paljon nyt kunnat, jatkossa valtio tulee maksamaan toimeentulotukena alimitoitetun työmarkkinatuen päälle kuukausittain rahaa, joka joudutaan kuukausittain laskemaan aina uudestaan ja uudestaan, kun se nyt leikattavaksi aiottu työmarkkinatuki, perusturva, on edelleen liian alhainen, kun tässä asiassa Suomi viis veisaa EU:n normeista ja huomautuksista, toisin kuin esimerkiksi ajokorttiasioissa?

Kuntouttava työtoiminta "kuntouttaa" täysin terveitä ammatti-ihmisiä tekemään työtä, jota he ovat hyvässä lykyssä ehtineet tekemään jo parikymmentä vuotta kauemmin kuin "kuntouttajansa". En ymmärrä tätä, enkä ole ainoa, joka ei ymmärrä.

Ymmärrän kuntouttavan työtoiminnan, kun se tarkoittaa sitä, että selkänsä telonut ihminen tekee työtä voimiensa mukaan niin, että hänellä on mahdollisuus keskeyttää työ ja levätä työpäivän aikana. Ymmärrän, että kehitysvammainen henkilö kuntoutetaan tekemään määrättyä tehtävää siten, että kun hän on toimenkuvansa oppinut, hän alkaa saada normaalia palkkaa. Ymmärrän, että mielenterveyskuntoutuja saattaa tarvita usein lepopäivän, vaikka työ hyvinä päivinä tehostaakin hänen toipumistaan ja liittymistään yhteiskuntaan.

Nyt kuntouttavan työtoiminnan mahdollisuuksia väärinkäytetään surutta, ja puhutaan niin kuin työtön olisi laskeutunut Maahan lentävällä lautasella (tai ehkä pikemminkin lentävällä leijonapullolla?) eikä ymmärtäisi normaalista työnteosta mitään. Tästä on jo kirjoitettu tuhansia rivejä, ei minun tarvinne omiani siihen letkaan lisätä.

Mutta sen haluaisin todellakin tietää, jos joku matematiikkaa ymmärtävä osaisi tehdä laskelman, kuinka paljon verorahaa uppoaa nykyisen malliseen työttömyyden ylläpitoon ja töiden teettämiseen valtion kustannuksella, kun huomioidaan koko sosiaaliturvan tilkkutäkki työmarkkinatukineen, asumistukineen ja toimeentulotukineen, ja kun huomioidaan saamatta jäävät verotulot palkasta ja kulutuksesta?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Olisikin kiva tietää kaikkien työllistämis/kuntoutustoimien tulokset.

Ainiin, eipä niitä taida paljoa ollakkaan.

Työllistämistoimet samoin kuin työkkärinkin toiminta ovat pääosin turhia.

Koko toiminnan lopettaminen ei juurikaan vaikuttaisi työllisyystilanteeseen.

Kyse onkin lähinnä teatterista, jolla luodaan vaikutelmaa, että ollaan jotain tekevinään työllisyyden kohentamiseksi.

--

Esimerkkejä oikeista toimenpiteistä:

- työnvälityksen yksityistäminen
- irtisanomisehtojen heikennys (Tanskan-malli)
- perustulo

Käyttäjän MaaritKorhonen kuva
Maarit Korhonen

Yhdyn täysin Merjan pohdintoihin, orjatyövoimana työttömien käyttö ei kansantaloutta kasvata, lisäksi kuntouttavaan patistelu on nöyryyttävää touhua, käytetään hyväksi 9 euron päiväpalkalla, tässäkin kunnassa on oikein "tehdas" sitä varten verhoutuneena säätiön "vaatteisiin". Mielenterveys- ja päihdekuntoutujat ymmärrän, mutta tosiaan, normaaleilta työmarkkinoilta työtähakevan "ohjaaminen" kuntouttavaan toimintaan ei ainakaan minua kuntouta millään tavalla, päinvastoin, ajatuskin jo masentaa! Käytän mieluummin senkin ajan oikeaa työpaikkaa hakien ja etsien, nämä välityömarkkinat ovat pois oikeiden yrittäjien tuloksesta, kun säätiöt tarjoavat "halpatyövoimaa" edullisemmin, meilläkin kunnan uimala jo toimii pelkästään melkein tämän varassa. Harjoitteluaika on olemassa valmiiksi jokaisessa työsuhteessa, siihen ei mitään kuntsareita tarvita, täällä teetetään remonttejakin kunnan vuokra-asuntoihin ammatti-ihmisillä 9 euron päiväpalkalla! Törkeää toimintaa, jonka laki mahdollistaa, herra Lindströn saisi perehtyä tähän epäkohtaan ja laittaa pikaisesti uudet lakiesitykset alulle!

Toimituksen poiminnat