MerjaNurmi

Puhutanko vaihteeksi maahanmuutosta?

Päätoimittaja Ulla Appelsin otti tänään Iltasanomissa puheeksi ihmiset, jotka eivät suostu näkemään ongelmia turvapaikanhakijoihin liittyvissä asioissa. "Oikeaoppisen älymystön klikki sallisi siitä vain yhdenlaisen keskustelun eli sen, jossa Suomeen tuleviin turvapaikanhakijoihin ei liity mitään ongelmia," hän kirjoittaa.

Minä haluaisin joskus tavata edes yhden sellaisen ihmisen, jonka mielestä turvapaikanhakijoiden mukana ei tulee minkäänlaisia ongelmia. Ihan uteliaisuuttani haluaisin tutustua henkilöön, jonka mielestä maasta toiseen pakenevat massat ovat enkelparvia ja tuovat tullessaan vain ja ainoastaan yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista asiaa. Valitettavasti, vaikka olen kuvitellut asiaa koskevaa kansalaiskeskustelua melko aktiivisesti seuraavani, en ole vielä tällaiseen törmännyt. Keskustelu niin naiivin aikuisen kanssa olisi varmaan mielenkiintoista.

Asiallinen keskustelu maahanmuuttoon ja turvapaikanhakijoihin liittyvistä ongelmista olisi paikallaan, mutta itsensä maahanmuuttokriittisiksi ja sittemmin tolkun ihmisiksi nimittäneiden ihmisten älämölö estää tehokkaasti kaiken järkevän keskustelun. Miten keskustelet sellaisten kanssa, jotka huutavat sisällissotaa, hihkuvat "Nyt se alkaa täälläkin!" jokaisen palanutta autoa tms. koskevan uutisen kohdalla vaivoin tyytyväisyytensä salaten?

Mutta se ihminen, jonka mielestä turvapaikanhakijoihin ei liity mitään ongelmia? Kertokaapa, mistä hänet tavoittaisin. Olisi varmasti mielenkiintoinen ja mieleenpainuva kohtaaminen.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (51 kommenttia)

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Ehkä et saa vastausta ennen kuin hyväksyt myös ne väärät vastaukset :)
Lukkala jo aiheesta ansiokkaasti tänään mainitsi.

Käyttäjän MerjaNurmiOsTuomi kuva
Merja Nurmi

Katsoin linkkisi, enkä ymmärrä kumman keskustelijan tuossa katsot olevan sitä mieltä, että turvapaikanhakijoiden mukana ei tule minkäänlaisia ongelmia. Itse asiassa tuossa ei edes keskustella turvapaikanhakijoista, vaan erään fb-ryhmän keskustelusäännöistä.

Juha Koskinen

Itsekin olet merja sortunut ongelmien vähättelyyn ja muun rasmus porukan kanssa olit varmaankin jo rasvaamassa köyttä kun se ah niin paha rasisti ei saanut ns. Kunnon tuomiota ja on totta että maahan muuttoon kriittisesti suhtautuvat kärjistävät joitain ongelmia itselläni ei ole mitään kauko idästä tulevia eikä myöskään virosta työn perässä tulevia maahan muuttajia vastaan mutta näitä puuro on pahaa tyyppisiä maahan muuttajia vastaan on kyllä

Juha Koskinen

Itsekin olet merja sortunut ongelmien vähättelyyn ja muun rasmus porukan kanssa olit varmaankin jo rasvaamassa köyttä kun se ah niin paha rasisti ei saanut ns. Kunnon tuomiota ja on totta että maahan muuttoon kriittisesti suhtautuvat kärjistävät joitain ongelmia itselläni ei ole mitään kauko idästä tulevia eikä myöskään virosta työn perässä tulevia maahan muuttajia vastaan mutta näitä puuro on pahaa tyyppisiä maahan muuttajia vastaan on kyllä

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Toimittajillakin on toki oikeus kliseiseen yleistämiseen.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Oho, olipa iloinen yllätys tämä juttusi! Meinaan vaan, että kun otsikossa sanotaan "puhutaanko vaihteeksi maahanmuutosta" isoilla kirjaimilla, niin ei arvaisi että juttu onkin ihan tolkun ihmisen eikä minkään "maahanmuuttokriitikon" kirjoittama.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Minäkin ilahduin järkevästä kirjoituksestasi, joten kiitokset.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Entä ne joiden mielestä maahanmuutosta tulee pelkkää painolastia?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Hieno kirjoitus. Ulla Appelsinin tapa käsitellä asioita on hyvin yleistävä ja yksioikoinen. Hän provosoi, leimaa ja kärjistää tarpeettomasti. Ulla Appelsinin maailmassa keskustelu on vastakkaisuuksien kaivelua ja pelkistämistä.

Minun nähdäkseni maahanmuuttokeskustelu on lientynyt. Maahanmuuttokriittisten puheenvuorot ovat olleet maltillisempia. Toki voi olla, että keskustelu käy yhtä irvokkaana edelleen heidän omilla foorumeillaan. En jaksa niitä seurailla.

Samoin maahanmuuttoa ymmärtävien, suvaitsevaisen puolen viesti on muuttunut. Kaikki maahanmuuttoa kritisoiva puhe ei sisällä rasismia. Yhteiskunnan normien ja pelisääntöjen ei tarvitse antaa muuttua moniarvoisessakaan yhteiskunnassa.

Elämme hauraassa tilanteessa suurimman kuviteltavissa olleen ylilyönnin jälkeen. Mikä tahansa mieliänostattava asia voi tietenkin polkaista uuden vastakkainasetteluryöpyn. Oikeassaolijoita riittää aina näissä tilanteissa.

Itse näen pieniä merkkejä - ehkä toivonkipinän - siitä, että voimme kansana uudelleen eheytyä, tulla toisimme paremmin ymmärtäviksi. Olisihan se vallan erinomaista näin itsenäisyytemme juhlavuonna.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Kai se johtuu siitäkin, että realismi lyö kasvoille kaikkia. Samoin esim. MV-lehdestä saattaa olla suurin kiima laantunut ja sinne jääneet ne jotka sen tyyppistä sanomaa haluavat ammentaa.

Tuskin kukaan tosiaan kiistää maahanmuuttoon liittyviä ongelmia, mutta kuoliaaksi vaikeneminenkaan ei edistä asioita. Minua oikeasti huolestuttaa se, kun tiedetään jo vanhastaan että somalitaustaisilla ja lähi-idästä tulleilla työllistymisprosentti on 15 % luokkaa neljän vuoden tarkastelujaksolla (tuore tilastofakta). Että kuinka paljon prosentti kasvaa myönteisemmäksi tulevaisuudessakaan. Ja kun jää iso joukko pois työelämästä, niin on suuri riski siitä tietty osa ajautua laittomille toimeentulon teille.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Sama asia huolettaa minuakin, sen pitääkin huolettaa meitä kaikkia. Mitä voisimme tehdä asian parantamiseksi?

Toisaalta, laajennettuna, meillä on suuri nuorten pitkäaikaistyöttömyydestä kärsivien joukko. Syrjäytymisvaarassa on näiden mainitsemiesi ryhmien ohella todella suuri joukko.

Heistä ei kanneta huolta presidentin uuden vuoden puheen naapuriavulla eikä pelkällä hyväsydämisyydellä. Tarvitaan sitouttamis- ja kotouttamistoimia - ja ylipäätään mahdollisuuksia työllistyä.

Käyttäjän jussisalminen kuva
Jussi Salminen

Blogisti haluaisi tavata jonkun, jonka mielestä maahanmuuttoon ei liity mitään ongelmia. Uskallan povata pitkää odotusta, koska kyseinen ihmistyyppi on vain halla-aholaisen todellisuuskritiikin luoma mielikuvitusolento.

Eveliina Nieminen

Niin kauan kuin maahanmuuttajien rikollisuuteen liittyvät tilastot eivät olleet yleisessä tiedossa, oli mm. nettikeskusteluissa hyvin tyypillistä leimata rasisteiksi kaikki, jotka väittävät että maahanmuuttajat syyllistyvät enemmän tietynlaisiin rikoksiin.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Minä haluaisin joskus tavata edes yhden sellaisen ihmisen, jonka mielestä turvapaikanhakijoiden mukana ei tulee minkäänlaisia ongelmia.

Jos tämä on yleisesti hyväksytty totuus, että turvapaikanhakijoiden mukana tulee ongelmia, niin mitä ehdotat niille tehtävän?

Käyttäjän MerjaNurmiOsTuomi kuva
Merja Nurmi

Sinulla on tuossa tuo "jos" vähän liikaa. Vai tunnetko sinä jonkun, jonka mielestä maahanmuuttoon ei liity ongelmia?

Kysymyksesi on kovin laaja, eikä sitä voida ratkaista millään massamenetelmällä. Onhan kai sinullekin selvää, että perheensä menettänyt nuori mies tarvitsee vähän erilaista tukea kuin monen lapsen äiti, ja lukutaidoton, lähtömaassaan siipikarjaa hoitanut nainen erilaista kuin keski-ikäinen virkamies tai autosähköasentaja? Joku voi olla täysi rosvo, toinen harras uskovainen, muslimi tai kristitty tai vaikka juutalainen. Ihmisyys on heidän yhteinen ominaisuutensa, kuten meidänkin.

Kysymyksesi on niin laaja, että suosittelen lämpimästi tutustumista itse siihen työhön, jota jo tehdään kotoutumisen mahdollistamiseksi ja ongelmien ehkäisemiseksi. Suosittelen myös tutustumista maailmanpolitiikkaan. Tässä ei ole mahdollista antaa tyhjentävää vastausta.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Sinulla on tuossa tuo "jos" vähän liikaa. Vai tunnetko sinä jonkun, jonka mielestä maahanmuuttoon ei liity ongelmia?

Alex Stubb: "Maahanmuutto on rikkaus."

Käyttäjän MerjaNurmiOsTuomi kuva
Merja Nurmi Vastaus kommenttiin #14

Ja tuossa sanotaan, että maahanmuuttoon ei liity mitään ongelmia siis missä kohdassa?

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Maahanmuutto ei ollut Ullan kirjoituksen aihe. Se oli esillä yhtenä esimerkkinä. Kärjistetty asia oli totta kai. Ei kai sellaista ihmistä löydy johon jokin 100% kuvaus sopisi.

Mutta tässäkin ketjussa ja suosittelijoissa on ihmisiä, jotka Ullan kuvaukseen hyvin sopivat. Muutamat ovat varmaankin ehtineet kiusata ihmisiä jo mainitulla 70 luvulla. Silloin ei vain ollut nettiä ja somea, jossa tällainen kiusaaminen on helppoa. Kaikki piirteet ovat kuitenkin samoja. Erimieltä olevia kammetaan pois työpaikoistaan, osoitellaan ja ilmiantosysteemit toimivat jne.. Kuuluu olevan yliopistomaailmassakin yleistä. No meikäläisen vaatimattomassa työssä saa sentään olla rauhassa ja se jos jokin on kansainvälistä ja monikulttuurista elämää se.

Muutenkin kirjoitus on Puheenvuoron sääntöjen vastainen. Heti otsikko on isoilla eli huutamista. Usari on poistanut kirjoituksia tästä syystä. Mutta tämän paskalehden poliitiikkaan sopii juuri ihmisten erilainen kohtelu.

Käyttäjän MerjaNurmiOsTuomi kuva
Merja Nurmi

Otsikkoasiassa olet oikeassa. Korjaan siis otsikon.

Ulla Appelsin käytti maahanmuuttoa aika tarkoitushakuisesti esimerkkinä, ja syyllistyi juuri itse oppikirjamaisesti siihen vihapuheen tyyliin, josta kirjoitti. Minun vaatimattoman blogini aihe on väite, että jostain löytyy ihmisiä, jotka ovat sitä mieltä, että maahanmuuttoon/turvapaikanhakijoihin ei liity minkäänlaisia ongelmia. Käytin Ulla Appelsinia vain esimerkiksi ihmisestä, joka tuota olkiukkoa ruokkii ja ylläpitää.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Minulle on sikäli aivan sama miten otsikon kirjoitat. Se vain kuvaa hyvin tämän julkaisun toimintatapoja.

Niin kokonaisuudessa Ulla osui varsin tarkasti oikeaan. Ja kun kalikka kalahtaa koira älähtää. Olkiukkoja rakennellaan kyllä muuallakin ja yleistetään. Itse syyllityn sellaisiin helposti ärsyyntyessäni. Että en sillä tavalla halua olla ensimäisen kiven heittäjä.

Käyttäjän MerjaNurmiOsTuomi kuva
Merja Nurmi Vastaus kommenttiin #18

Appelsin syyllistyy tekstissään itse juuri siihen mistä toisia moittii. Hän puhuu rasismin vastustamisesta korrektisti niin, että sitä on vaikea mieltää vihapuheeksi, mutta sitä se silti on. Ja se on hänen tekstinsä olennainen sisältö. Hän rakentaa olkiukon ihmisistä, joiden mielestä turvapaikanhakijat tuovat mukanaan vain positiivisia asioita, ja siten ylläpitää sitä diskurssia, joka peittää alleen kaikki asialliset keskusteluyritykset vaikkapa kriisimaista saapuneiden ihmisyksilöiden mahdollisista mielenterveysongelmista, "meidän" ja "heidän" keinoista yhdessä tukea noista ongelmista kärsiviä henkilöitä niin, että eskaloitumista ei tapahdu, tai puhua nuorten tasapainottelusta kahden kulttuurin rajalla, ja siitä, minkälainen oma kulttuuri heille tästä syntyy, ja millä tavalla se kommunikoi meidän monipolvisen, jo valmiiksi hyvinkin heterogeenisen kulttuurimme kanssa.

Eero Mattila Vastaus kommenttiin #19

Appelsin syyllistyy vihapuheeseen...???
- Sinä itse kirjoitat vihjailevaan sävyyn Appelsinin tekstistä, irrottaen yksittäisiä lauseita kokonaisuudesta.

Appelsinin teksti on tyylillisesti hieno - se avaa lukijan ajattelua. Saa ajattelemaan, mikä on aina hyvän tekstin tunnusmerkki. Se ei kärjistä.

Sinun tekstisi pyrkii rajaamaan, kärjistämään ja syyllistämään ja on ahdamielisyydessään juuri päinvastainen. Sinä syyllistät ajattelijaa...

Suosittelen, että lähdet ulos kävelemään, raitis ilma voisi tehdä hyvää. Huomaisit ehkä miten tunkkaista oma tekstisi on;-)

Käyttäjän MerjaNurmiOsTuomi kuva
Merja Nurmi Vastaus kommenttiin #22

Kiitos vinkistä, saatanpa lähteä kävelylle, kun töiltäni ehdin. Jos sinusta on ahdasmielistä toivoa, että olkiukkojen sijaan keskusteltaisiin todellisista ongelmista, minulla tuskin on keinoja sinun näkökantaasi muuttaa. Appelsinin väite ihmisistä, joiden mielestä turvapaikanhakijoiden mukana ei tule ongelmiakin, on juuri sellainen olkiukko, jota käytetään syystä tai toisesta estämään keskustelua niistä ongelmista. Ehkäpä sinäkin jonain päivänä heräät huomaamaan tämän.

Eveliina Nieminen Vastaus kommenttiin #23

Siis missä kohtaa Appelsin harjoittaa vihapuhetta? Ihan sama miltä kantilta tekstiä tulkitsee, niin onhan tuo nyt pahimman luokan mustavalkoista scheissea. Tämä on juuri sitä, mistä Paretskoikin puhui kirjoituksessaan, ettei nyt heilutella sitä natsikirvestä perusteettomasti.

Käyttäjän MerjaNurmiOsTuomi kuva
Merja Nurmi Vastaus kommenttiin #44

Appelsin tekee juuri niin kuin sanoo toisten tekevän: nätisti kauniisiin sanoihin käärittynä tosiasiallinen vihapuhe ei kuulosta vihapuheelta. Mutta varmaan sinäkin huomaat sen, jos luet hänen tekstinsä vielä kerran oikein ajatuksen kanssa.

Eveliina Nieminen Vastaus kommenttiin #52

Varmaan sinäkin näet, että Li Andersson vihaa valkoista lihaa syövää heteromiestä, kun luet hänen tekstejään vielä kerran oikein ajatuksen kanssa? No et tietenkään näe, koska se edellyttäisi aika paljon uskoa, kyynisyyttä ja jopa pahaa tahtoa. Sama juttu Appelsinin kirjoituksen kanssa. Jos sen haluaa nähdä vihapuheena, niin kyllähän sen näkee vihapuheena.

Juuso Hämäläinen

Olen eri mieltä. US julkaisee mielipiteitä vapaammin kuin moni muu lehti. Iltasanomat ei laske enää edes useimmissa jutuissaan kommentoimaan. Ja pienikin kerettiläinen ajatus poistaa kommentin heti. Kardashianin takapuolesta saa kirjoittaa ja Saara Aallon tulevaisuudesta. Siis kaikesta tärkeästä elämässämme.

Muilta osin en ollenkaan ymmärtänyt mitä ajoit takaa. Oli silteen sekavaa juttuam

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Kommenttisi on hyvin tyypillinen vihakirjoutuksia itse kirjoittaville.
( E n nyt siis väitä,että sinä niitä kirjotat .)

Lähes päätoimisesti maahanmuuttajia vihaavat ihmiset kehittelevät kritiikin kohteeksi joutuessaan heti mielikuvan " vainosta" - i t s e ä ä n kohtaan!
Siis ihmiset, jotka vaativat massakarkotuksia, perusoikeuksien ja ihmisoikeuksien rajoittamista m u i l t a ,
ovat omasta mielestään heti " vainottuja" , jos näitä ehdotuksia kauhistutaan.

Ja kaikki ammatilliset ja sosiaaliset vastoinkäymiset elämässä johtuvatkin sitten tästä " vainosta" ...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Muuttoliikkeitä on aina ollut ja tulee aina olemaan. Niiden hyödyntäminen konservatiivisen vallan lujittamiseksi on helppoa mutta ei oikeamielistä.

Eero Mattila

Vastaavaa kaupallista muuttoliikettä ei ole maailmassa nähty. Ns. pakolaisvirran mukana tienaamassa on koko arvoketju ihmissalakuljettajista SPR:ään. Maksajina viime kädessä eri maiden veronmaksajat..
- Turvapaikanhakijan asema Suomessa ei silti ole muuttunut helpommaksi, vaikka heitä maahan on päätetty ottaa. Pankkitiliä ei saa auki, työlupa on kiven alla, työpaikkaa ei saa ilman pankkitiliä, ammattitaito on mitä on, kotouttamiselle on erittäin vaikeat lähtökohdat, koska tulijoita ei millään tavalla valikoida. Mitä elämää on vastaanottokeskuksessa kököttäminen? Sosiaaliturvan varassa ei integroiduta suomalaiseen yhteiskuntaan. Virkakoneiston tulijoita suosiva päätöksenteko kaiken aikaan vaan lisää vastakkainasettelua maahanmuuttajien ja valtaväestön kesken. Maahanmuuttajista ei anneta tuntomerkkejä vaikka kyse olisi vakavasta rikoksesta. Ei julkaista edes tuomitun kuvaa, vaikka kantaväestön kuvat killuvat lööpeissä jo ennen kuin syytettä on nostettu.
Osa tulee lähtömaasta tänne tuomioitaan pakoon ja jatkaa rikollista uraansa täällä. Matkan varrella erityisesti naiset ja lapset ovat kaikenlaisen hyväksikäytön kohteina.
- Nyt maahanmuuttajia valitaan suomenkielisten sijaan erilaisiin kouluihin, vaikka luku- ja kielitaidottomina heillä ei ole mahdollisuuksia siellä menestyä. Suomenkieliset pääsykokeissa menestyneet nuoret jäävät ilman koulutuspaikkaa... tämä kaikki vaan lisää ongelmia, eikä oikeastaan mitään ongelmaa saada ratkaistua. Kielitaidottomina, ilman työlupaa maahanmuuttajilla ei ole paljon muita vaihtoehtoja kuin jengiytyä...

Mutta sen sijaan, että avoimesti keskusteltaisiin ongelmista, yritetään estää keskustelua "vihapuheleimaamisella".

Linkki Appelsiinin tekstiin:
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-200000502879...

"Tie helvettiin on kivetty hyvillä aikomuksilla."

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Oikeaoppinen älymystö... Olisiko Appelsinin keksintöä? Kaikki ovat yhtä suurta oikeaoppista älymystöä, joka toimii just niinkuin Appelsinin mielikuvituksessa.

Kuka esimerkiksi on väittänyt ettei turvapaikanhakijoihin liity MITÄÄN ongelmia? Suuri Appelsinin vastainen oikeaoppisen älymystön klikki on ilmeisesti sensuroinut aivan kaikki maahanmuuttajien tekemät rikokset (vaikka minusta tuntui, että ne saivat tuplaten palstatilaa vrt paikallisten tekemiin).

Miksi olisi pitänyt lähteä pitämään fanfaareja kadulle, kun joku SOO-partio loppui tai polttopullot eivät lentäneetkään? En minä ainakaan koe, että normaalitila olisi juhlan ja keskustelun paikka. Tai voitaisiinhan me täyttää TV-studiot säästä keskustelevista, kun ei ole mitään muutakaan.

Oikeaoppinen älymystö ei ole paljoa estänyt Appelsinin kommentointia. Kritisointi ei ole sama asia, mutta ilmeisesti Ulla kokee asiat samaksi. Tuo jutun kommenttiraita on kuin jostain Pohjois-Koreasta. Ei ole läpi mennyt seulasta yhtään kriittistä kommenttia:D "Näin se on!" "Upeaa Ulla!"

Käyttäjän MerjaNurmiOsTuomi kuva
Merja Nurmi

Oikeaoppinen älymystö ei ole estänyt Appelsinia kohoamasta Suomen suurimmaksi mainostutun iltapäivälehden päätoimittajaksi ja siltä, varmasti hyvin elitistiseltä istuimelta, kirjoittamasta juuri niistä näkökannoista, joista itse haluaa.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Sorrettu päätoimittaja, tolkun ihmisten majakka pimeässä oikeaoppisen älymystön diktatuurissa.
ELÄKÖÖN ULLA APPELSIN!

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Kummallista tosiaan, että tätä enemmän kuin epämääräistä " eliitin vastaista sotaa sorrettujen puolesta "
hyödyntävät oman asemansa pönkittämisessä juuri jotkut toimittajat ja päätoimittajat ja europarlamentaarikot.
Miten heidän kävisikään ilman sitä?
Siis sitä hirveää punavihreää sortoa ?

Juuso Hämäläinen

Vinkki Merjalle.

Jos haluat kannattaa sananvapautta niin kestä kommentoinnit ilman ennakkosensuuriasi blogissa. Rohkeasti vaan niin hyvä tulee.

Käyttäjän MerjaNurmiOsTuomi kuva
Merja Nurmi

Ei kiitos, minulla ei ole halua tarjota alustaa kaikelle sille asiattomalle, jopa törkeälle ryönälle, jota kommentoinnin nimissä tänne yritetään tyrkyttää. Sellaista varten on jo olemassa areenoita vaikka kuinka paljon, eikä kukaan kiellä perustamasta ihan omaakaan blogia, jos tuntee tarvetta ilmaista itseään. Eri mieltä kanssani voi olla, mutta jankkaamista en jaksa, enkä näe syytä päästää asiattomuuksia läpi.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

Kaipaatko nimiä ketkä eivät tunnusta maahanmuutossa ongelmia.

No, en ainakaan Li Anderssonin enkä Merja Nurmen teksteissä ole huomannut ongelmista mainittavan.

Se ongelma minkä minä huomasin heti 1016 vuoden alussa, että sairaat joutuivat maksumiehiksi ensimmäisenä.

Käyttäjän MerjaNurmiOsTuomi kuva
Merja Nurmi

Täytyykö kaikki ongelmat luetella jokaisen kirjoituksen aluksi erikseen, ennen kuin ymmärrät, että niitä ei olla kiistetty? Ymmärrätkö, että paljon sellaista, jota niin sanotuissa maahanmuuttokriittisissä piireissä pidetään totena, on itse asiassa ihan joutavaa roskaa, ja maahanmuuttoon liittyvät todelliset ongelmat eivät ole mallia "matuinvaasio" tai "raiskaustsunami", niin kuin noissa piireissä ihmiset toinen toiselleen uskottelevat?

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Se, ettei joka välissä lisää tekstiin "maahanmuutossa on myös ongelmia" ei kerro siitä, ettei kokisi niitä olevankaan.

Ei ongelmia tarvitse toitottaa tajutakseen, että niitä on. Samalla logiikalla voisin selittää vanhoista autoista:
"Aika vähän on ruostetta ikäisekseen... Niin ja kyllähän sinäkin varmaan tiedät, että se saastuttaa enemmän kuin uusi."
tai
"Hyvät renkaatkin näköjään sait auton mukana... mutta sinähän tiedät, että uusi auto se vaan olisi paljon turvallisempi."

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

"Minä haluaisin joskus tavata edes yhden sellaisen ihmisen, jonka mielestä turvapaikanhakijoiden mukana ei tulee minkäänlaisia ongelmia. Ihan uteliaisuuttani haluaisin tutustua henkilöön, jonka mielestä maasta toiseen pakenevat massat ovat enkelparvia ja tuovat tullessaan vain ja ainoastaan yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista asiaa."

Tuskinpa tällaisia ihmisiä on, mutta onko joku sellaista väittänyt? Ydinasia ei kuitenkaan ole se, myönnetäänkö näitä ongelmia olevan, vaan se, mikä on johtopäätös näistä ongelmista. Siis se, ovatko ongelmat siinä määrin vakavia, että joihinkin rajoittaviin toimenpiteisiin olisi ryhdyttävä - vai ei.

Käyttäjän MerjaNurmiOsTuomi kuva
Merja Nurmi

Jopa tässä kommenttiketjussa noin väitetään. Ei tarvitse sen kauempaa etsiä.

Se on sitten toisen ja varsin perusteellisen keskustelun aihe, mitä nämä ongelmat ovat, mistä ne johtuvat, ja mitä niille voidaan ja pitää tehdä.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"Se on sitten toisen ja varsin perusteellisen keskustelun aihe, mitä nämä ongelmat ovat, mistä ne johtuvat, ja mitä niille voidaan ja pitää tehdä."

Juu, ja joka kerta kun joku erehtyy ottamaan jonkun noista puheeksi, on se Appelsinin viittaama joukko (jota ei kuulemma ole olemassa) kovaäänisesti haukkumassa keskustelun aloittajaa rasistiksi.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin Vastaus kommenttiin #38

Kummallista, etten ole vielä onnistunut saamaan missään keskustelussa ketään kiinni kenenkään rasistiksi haukkumisesta. Sen sijaan jatkuvasti saa kuunnella valitusta, että näin on jossain jollekin tapahtunut.
Tallentakaa nyt hyvät ihmiset ne keskustelut, joissa teitä haukutaan.
Päästään tässä vähän eteenpäin.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

En ehkä keksinyt mikä on kirjoituksen varsinainen pointti. Totta kai maahanmuuttoon liittyy ongelmia. Osa on maahanmuuttajista, osa viranomaisista, osa poliitikoista ja osa kansalaisten pelkotiloista johtuvia. Kokonaisuus huomioiden tilanne on jokseenkin hallinnassa, enkä siksi ole nähnyt olevan syytä aiheesta kirjoittaa.

Seurasin läheltä pari vuotta sitten yhden hollantilaisen nuoren miehen yritystä asettua Suomeen. Tuossa tapauksessa kaveri olisi voinut yrittää vähän enemmän, mutta oli myös helppo havaita, ettei suomalainen yhteiskunta mitenkään yrittänyt imeä koulutettua it-alan osaaja työmarkkinoille.

Viimeisen vuoden olen naisystäväni kanssa toiminut yhden syyrialaisen pakolaisperheen mentorina yhdessä naisystäväni kanssa. Jos jotain kritiikkiä esittäisi, niin se löytyy viranomaisten hitaasta toiminnasta. Tietysti tulijoita oli poikkeuksellisen paljon vuonna 2015, joka tekee asiasta ymmärrettävän.

Toinen kritisoitava asia liittyy tähän sosiaaliturvamme jäykkyyteen, joka pakottaa maahanmuuttajia passivoitumaan sosiaaliturvan varaan. Sama ongelma koskee tietenkin kantasuomalaisiakin, mutta vielä korostuneemmin maahanmuuttajia. Nämä joutuvat huonolla kielitaidolla tyytymään usein huonosti palkattuihin osa-aikatöihin. On vaikea hypätä mukaan työelämään kertarysäyksellä. Perustuokokeiluun kannattaisi ottaa mukaan joukko maahanmuuttajia ja katsoa helpottaako se integroitumista.

Poikkeuksellisesti kirjoitin kommentin blogiin, jossa keskustelu halutaan tappaa kommenttien hyväksynnällä. Erittäin huono tapa, joka kertoo lähinnä blogistin omasta epävarmuudesta.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Ongelmia on aina ja kaikessa, eri asia on keneen ne kohdistuvat. Ja toisen ongelma on toisen hyöty sekä rahan vallan lähde.

Yleinen virheajatelma on, että kaikilla olisi jokin yhteinen tavoite.

Eveliina Nieminen

Kaikki ihmiset joiden mielestä on rasistinen väite, että turvapaikkaväylää käytettäisiin elintasosiirtolaisuuteen tai terrorismiin. Siinä on sitä naivismia kerrakseen ja näitä ihmisiä ei ole vaikea löytää, heitä kun on paljon ihan eduskunnassakin.

Käyttäjän MerjaNurmiOsTuomi kuva
Merja Nurmi

Kyllä näistä on keskusteltu. Vai miksi luulet turvapaikanhakijoiden olevan esimerkiksi poliisin erityisen mielenkiinnon kohteena, jos tuollaisten ongelmien olemassaolo on muka kiistetty? Ikävä kyllä, jotkut käyttävät noita lieveilmiöitä oikeuttaakseen ihan puhdasverisen rasismin. Jotkut vaativat, että Aisha on karkoitettava ja Hasnan maahantulo on estettävä, koska Amira teki rikoksen. Siis tehdään joitakin yksilöitä koskevasta ongelmasta ja rikollisuudesta saman tien kerralla koko kansaa koskeva juttu, ja reagoidaan kaikkiin kuin rikollisiin. Sellaista sanotaan rasismiksi, ainakin minun sanakirjani väittää niin.

Eveliina Nieminen

Todella moni on esittänyt näkemyksen, että turvapaikan saaneet eivät nyt vaan voi olla elintasopakolaisia, esim. Li Andersson: http://vasenkaista.fi/2015/11/siirtolaisuus-ja-ras...

Petteri Orpo totesi taannoin, että turvapaikanhakijoiden motiivien arvostelu on rasismia.

Terrorismin on kieltänyt mm. UPI:n tutkija Teemu Tammikko: http://www.fiia.fi/fi/blog/462/satu_terroristeista/

Mutta käytännössä, jos kerran toisten tekemisten perusteella ei saa rajoittaa maahanmuuttoa, niin eikö koko nykyjärjestelmä ole rasistinen? Eikö Irakista ja Somaliasta pitäisi ottaa tänne terroristeja lukuunottamatta kaikki jotka haluavat tulla, sillä emmehän rajoita ruotsalaisten tai virolaistenkaan maahanmuuttoa? Eikö ole sitten rasistista pitää irakilaista maahanmuuttajaa lähtökohtaisesti huonompana? Jos profilointi ja rajoittaminen kansallisuuden perusteella on rasismia, niin eikö ainoa ei-rasistinen vaihtoehto ole totaalinen "rajat auki" -politiikka?

Toimituksen poiminnat