MerjaNurmi

Vuoden hetero

Vuoden homo on valittu, enkä minä pidä valinnasta ollenkaan. Palkinnon saajaksi valittiin nimittäin lapsi.

Aihe tuntuu olevan tulenarka. Kun sanon, että minusta valinta meni väärin, herätän keskustelun homoseksuaalisuudesta. Ei, en minä tällä kertaa halua puhua homoseksuaalisuudesta, vaikka se on aihe siinä kuin mikä tahansa muukin, joskin minulle vieras. Haluan puhua lapsesta, jolle annetaan palkinto siksi, että hän tuo esille seksuaalista suuntautumistaan.

Annetaanko samanlainen palkinto saman ikäiselle tytölle, joka tekee itsestään sensuellin videon you tubeen, mutta kertookin heteroseksuaalisuudestaan? Ei varmaankaan annettaisi, vuoden hetero -palkinto jäisi häneltä saamatta, ja niin pitää jäädäkin.

Viisitoistavuotiaat ovat viisitoistavuotiaita, ja he tuppaavat tekemään asioita, joita myöhemmin katuvat. Oman seksuaalisen identiteetin tuominen esille näin julkisesti ja voimakkaasti saattaa olla asia, jota palkinnonsaaja aikuisena katuu. Leima otsassa on pysyvä.

Lapsi vielä hakee identiteettiään ja rajojaan. Hän kokeilee vähän kaikkea, julkisuuttakin, jos se on mahdollista. Aikuisten tehtävä ei ole levittää hänen seksuaalisuuttaan korostavia you tube -videoita. Aikuisten tehtävä ei ole edes katsoa niitä. Aikuisten tehtävä ei ole antaa lapsille palkintoja seksuaalisen suuntauksen esille tuomisesta. Aikuisten tehtävä ei ole kirjoittaa tästä artikkeleja iltapäivälehtiin.

Aikuisen tehtävä on muun muassa suojella lasta mahdollisesti vahingolliselta julkisuudelta ja liian varhaisilta seksuaalisilta kokemuksilta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän TuomoGren kuva
Tuomo Gren

Palkittu poika ei tehnyt mitään "sensuellia videota" vaan videon jossa ns. tuli ulos kaapista. Toisaalta teinitytöt kyllä tuovat oman seksuaalisen suuntautumisensa esiin aika näkyvästikin, pukeutumalla jne. Mutta tämä ei ole mitään "rohkeaa" vaan sitä että ovat muodin orjia. Moni paheksuukin sitä miten aivan liian nuorena pukeudutaan aivan liian paljastavasti.

Käyttäjän MerjaNurmiOsTuomi kuva
Merja Nurmi

Tytöt ja pojat harjoittelevat seksuaalisuutta, ja heillä on sen toteuttamiseen toimivat välineet. Se ei tarkoita sitä, että heidän tekemisistään täytyy tehdä julkisia, olivatpa he sitten tyttöjä tai poikia, homoja tai heteroita. Asiallista tietoa seksuaalisuudesta ja sen eri ilmenemismuodoista on saatavilla, sitä varten ei kenenkään yksittäisen poikalapsen tarvitse "tulla ulos kaapista". Toivon, että pojan psyyke kestää kaiken sen, mitä tuosta julkisuudesta hänelle ikinä sitten seuraakaan. Sen kestämisen tietää vain hän itse ja hänen läheisensä, ja vasta muutaman vuoden kuluttua.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ei 15 vuotias juuri ole ehtinyt kaapissa olla joten ei siitä uloskaan voi tulla. Joku saattaa siinä iässä jo olla varma seksuaalisesta suuntautuneisuudestaan, monet kokeilevat ja etsivät murrosiässä identiteettiään. Voisi tosiaankin aikuiset jättää rauhaan kokeilijat palkitsematta suuntaan tai toiseen.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Öö, Merjalla on monesti hyviä blogeja mutta tätä logiikkaa en ymmärrä tällä kertaa. Eihän homoseksuaalisuus ole mikään seksuaalinen teko.

Ymmärrän hyvin että hän on palkinnon saaja: nuoret tarvitsevat esikuvia jotta uskaltavat olla rohkeasti mitä ovat.

Seksin kanssa sillä ei ole mitään tekemistä. Meidän aikuisten on lakattava seksualisoimasta nuoria juuri ylläkuvatulla tavalla.

Käyttäjän MerjaNurmiOsTuomi kuva
Merja Nurmi

Ei se ole seksuaalinen teko, mutta hänestä on tehty homofoobikoille oivallista riistaa ja otsaan on lyöty leima. Ihmiset eivät käyttäydy aina kovin fiksusti homoseksuaaleja kohtaan. Tämä poika on lapsi vasta, eikä lapsen tehtävä ole olla minkään seksuaalisen suuntautumisen liputtaja tai airut. Hän saattaa vielä katkerasti katua ulostulojaan. Näissä asioissa pitää olla erityisen varovainen kun on kysymys vielä kasvavasta nuoresta.

Em varmaan osaa selittää riittävän selvästi mitä tarkoitan. En tarkoita homoseksuaalisuutta, vaan yleisestikin seksuaalisuutta. Sen julkisuuden aika ei ole rippikouluiässä.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Ei kannata koskaan mennä mänttien ja kiusaajien ehdoilla. Kun katsoo tämän nuoren videota, näkee että hän on fiksu, välitön ja aito ihminen. Aikanaan ne mänttien ilkeät sanatkin haalistuvat ja jäävät pois kun heille ei anna sitä valtaa mitä he sillä mollaamisella ja syrjinnällä hakevat.

En ole huolissani tuon nuorukaisen pärjäämisestä. Vloggaajana hän on täysin tietoinen siitä että internet voi olla hurja maailma.

Käyttäjän MerjaNurmiOsTuomi kuva
Merja Nurmi Vastaus kommenttiin #5

En väitä vastaan, fiksu ihminen on, mutta yhtä kaikki kesken kasvunsa. Tulevaisuus näyttää, mitä tapahtuu. Aina mänttien ilkeät sanat eivät haalistu, vaan tekevät hyvinkin tuhoisaa jälkeä. Nuoria suojellaan lainsäädännölläkin seksuaaliasioilta sen vuoksi, että he saavat kehittyä ja kasvaa rauhassa omaksi itsekseen. Valistus on sitten erikseen. En pääse mihinkään siitä, että tuo poika on iältään vielä lapsi, olkoon kuinka fiksu ja kehittynyt hyvänsä.

Saattaa olla, että minä, vanha täti, olen nyt vanhanaikainen, mutta minusta rippikouluiässä ei ole vielä aika päättää, haluaako olla homoseksuaalisten nuorten esikuva vai ei.

Käyttäjän TuomoGren kuva
Tuomo Gren

Eli olet niitä ihmisiä joista koulukiusattujen tulisi muuttua jotta heitä ei kiusata? Itse koin kiusaamista ja rehellisesti sanoen yhteiskunnan ja kiusaajien, ei minun, tarvitsi muuttua. Suuhun jäi paha maku jossa kiusaajia puolustetaan kun on vääränlainen. (Olin kirjanörtti.)

Käyttäjän MerjaNurmiOsTuomi kuva
Merja Nurmi Vastaus kommenttiin #12

En ole niitä ihmisiä, joiden mielestä kiusattujen tulee muuttua. Olen niitä ihmisiä, joiden mielestä lapsia ei tule asettaa minkäänlaisten seksuaalisten suuntausten mannekiineiksi, vaikuttivatpa he kuinka kehittyneiltä tahansa.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Venäjällä on laki, joka estää homoudesta kertomisen nuorille ja alaikäisille. Tämä laki on johtanut ankariin vainoihin homoseksuaaleja kohtaan Venäjällä.

Käyttäjän MerjaNurmiOsTuomi kuva
Merja Nurmi

...ja sillä on tämän asian kanssa tekemistä millä tavalla?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kyllä tuo kommentti siinä mielessä on relevantti, että se osoitttaa kuinka herkällä alueella globaalisti vielä liikutaan. Ja Venäjä on meidän rajanaapurimme.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Merjan kanssa täysin samaa mieltä. Alaikäinen on alaikäinen ja lastensuojelulain alainen.

Kaiken huippu on minusta tuo Askolan meno luovuttamaan jotain "kunniakirjaa". Alaikäiselle (15 v.) aikuisten tekemästä valinnasta!

Eroaisin kyllä kirkosta heti jos minulle uskonto ei olisi enemmän kuin Askola ja luterilainen kirkko instituutiona!

Risto Salonen

Erittäin hyvä kommentti. Minustakin eroaminen olisi paikallaan, Irja Askolan eroaminen. Miten piispa voidaan erottaa?
En ole homovastainen, mutta mitä yhteistä on piispalla ja gay-juhlalla. Nythän niitä Räsäsen eronneita pitäisi sitten palata kymmenin tuhansin, vai onko se prosentin kirkollisvero sittenkin se todellinen este.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Eihän tässä ole kyse siitä, onko tuo 15-vuotias fiksu vai ei, tai siitä, onko homous ok vai ei. Kyse on siitä, että vuoden "seksuaalinen suuntautuneisuus" (oli se mikä tahansa) on aikuisten "seksuaalien" järjestämä instituutio, ja siinä olisi siksi järkevää ja kaikille turvallisinta olla ikäräjä 18 v. Eihän me tietenkään varmuudella tiedetä, onko nyt palkitulla teinillä tulevaisuudessa haittaa tästä palkinnosta, mutta pitääkö ollenkaan ottaa sitä riskiä? (Olin 15-vuotiaana ihastunut tyttöön. En koskaan antaisi anteeksi, jos minusta olisi silloin tehty "vuoden lesbo" edes vaikka olisin tehnyt siitä silloin jonkin julkisen tunnustuksen.)

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Ylläolevat kommentit ovat esimerkki siitä että homoseksuaalin nuoren täytyy edelleen kantaa seksuaalisuuttaan taakkana ja varoa, kun heteronuori saa vapaasti nauttia siitä joka päivä. Ihmeellisen ahdasmielisiä ja pinttyneitä ajatusmalleja.

Miten ihmeessä suuntautumista juhlistava palkinto voisi olla joku taakka? Taakka se on varmaan vain sille joka siitä jotenkin ahdistuu.

Käyttäjän MerjaNurmiOsTuomi kuva
Merja Nurmi

Tuollaiset palkinnot kuuluvat aikuisuuteen, eivät lapsuuteen. En kirjoittanut homoudesta enkä heteroudesta, vaan hänen iästään.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Olen myös sitä mieltä, että tällaisissa palkinnoissa pitäisi noudattaa täysi-ikäisyysrajaa. Aikuiset ovat ikäänkuin leimanneet kyseisen pojan hvyin korkealla julkisuusprofiililla. Entäpä, jos vastaavan videon olisi tehnyt 12-vuotias? Sellainenkin olisi mahdollista. Jossain on pakko mennä joku ikäraja.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Tässä olet asian ytimessä. Ilmiö on jokseenkin sama kuin vaikkapa lapsimissien tapauksessa, aikuiset käyttävät alaikäistä hyväkseen.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Petra, nyt tuntuu vähän olkiukolta. Vai onko niin, että on vain kaksi vaihtoehtoa: nuori häpeää seksuaalisuuttaan ja kokee sen taakkana, tai sitten toinen vaihtoehto: hänet valitaan aikuisten toimesta "vuoden homoksi" alaikäisenä? Vai voisiko olla sellainenkin vaiohtoehto, että antaa nuoren rauhassa kasvaa ja tutustua omaan seksuaalisuuteensa ilman että aikuiset tulevat sekaantumaan asiaan sen enempää paheksunnalla kuin julkisella seksuaalisuuteen kannustamisellakaan? Että jätettäisiin tämä nuoren ihan omaksi asiaksi? Julkisuudessa on kyllä positiivisia roolimalleja homonuorillekin ilman että tarvitsee sillä verukkeella lähteä tuon ikäistä missään seksuaalisuuteen liittyvässä hyödyntämään.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Tähän asiaan liittyy eräs erikoinen ilmiö.

MV-lehti peitti ainakin yhdestään uutisestaan tämän pojan nimen ja suttasi kasvot muka suojellakseen tätä. Silti kun katsoo MV-lehden yleistä linjaa niin nimien julkaisu ja kunnianloukkaukset ovat yksi oleellisimmista asioista mitä lehden julkaisupolitiikkaan kuuluu. Joissakin tapauksissa esimerkiksi tekijän nimiä ei julkaista uhrien suojelemiseksi. Hyvin usein sosiaaliviranomaisten asiakirjat ja terveystiedot ovat salassapidettäviä mutta kun saa MV:lle arvokasta juttumateriaalia niin esimerkiksi "sutattu" Keravan lastensuojelun sijoittamispäätös jossa mainitaan sijoituspaikka, etunimi ja sijoitusaika. Lisäksi ikä mainitaan. Eiköhän tuolla tiedolla ainakin jokainen Keravalainen nuori tiedä että kuka on joutunut pedofiilin uhriksi ja ollut "tähän" rakastunut. Mun mielestä vähän kaksinaismoralististi. Mahtoikohan MV lehti suojella nyt väärää poikaa. Mun mielestä se toinen olisi tarvinnut enemmän suojelua laajalta julkisuudelta vaikkei henkilötietoja paljastettukaan kovin laajasti

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Tämä näyttää tosiaankin olevan arka aihe.

Ymmärrän kirjoittajan huolen. Nyt palkittu henkilö on palkittu aiheesta, johon hänen pitäisi oikeastaan tutustua vasta muutaman vuoden päästä. Suojaikärajaankin on vielä vuosi matkaa.

Petra Nyqvist antaa kommenteillaan kyllä perusteita, että nuorenkin pitäisi voida arvioida ja saada olla suuntautunut haluamallaan tavalla. Minusta tämä on ihan hyvä peruste.

Palkintoa ei myönnetä seksuaalisesta teosta, vaan toiminnasta seksuaalivähemmistöjen asian edistämiseksi. Perustelu antanee mahdollisuuden palkita nuorempiakin.

Tilaisuudessa muuten palkittiin myös vuoden hetero. Hän on Juho Pylvänäinen. Heteromies, joka esiintyi Pride-kulkueessa sotilaspuvussa sateenkaarilippua heiluttaen.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Tuure, jos satut näkemään tämän ummehtuneen keskustelun, niin ota se vaikka muistoksi talteen jotta voit naureskella sille kiikkustuolissa. Onnittelut siitä että olet nuoreen ikääsi nähden ehtinyt tehdä niin paljon taidetta ja tärkeitä asioita. Ja ennen kaikkea siitä, ettet antanut muiden vaikuttaa itseesi.

Juuso Hämäläinen

Kyllä 15-vuotias voi hyvin tietää olevansa homo. Hän on myös ihan tarpeeksi vanha harrastamaan seksiä, jos se kiinnostaa.

Sitä en pidä fiksuna, että hän yleensä minkään ikäisenä ylpeänä toitottaa maailmalle olevansa homo. Siitä ei ole mitään hyötyä. Haittaa kylläkin voi olla paljonkin.

Käyttäjän MerjaNurmiOsTuomi kuva
Merja Nurmi

15-vuotiaalle kuuluu rauha omaan seksuaaliseen identiteettiinsä tutustumiseen ja kehitykseen. Hän on lapsi. Aivan yksiselitteisesti lapsi. Muutaman vuoden kuluttua palkinto tälle pojalle olisi voinut olla ihan paikallaan, mutta ei vielä. Ei todellakaan vielä.

Kiitos kaikille keskustelusta.

Hanna Mäkinen

Minusta on jotenkin alentavaa, että 16-vuotiaasta suojaikärajan ohittaneesta ja täysi-ikään kahden vuoden päästä tulevasta nuoresta puhutaan "lapsena". Ymmärtäisin puheen lapsesta, jos kyseessä olisi kymmenvuotias.

Homous ei sinällään ole mitään seksualisoimista, vaan tarkoittaa sitä, että tuntee vetoa omaan sukupuoleensa ja vastakkainen ei kiinnosta. Ja sitä paitsi teini-ikäiselle se seksuaalisuuskin on ihan normaali asia ja heillä on oikeus omiin seksuaalisiin tuntemuksiinsa.

Kannattaisi myös kiinnittää huomiota siihen, millä tapaa henkilö itse reagoi ehdokkuuteensa. Youtubesta löytyy hänen bloginsa ja tämän videon lopussa Tuure hehkuttaa sitä, miten iloinen on ehdokkuudestaan: https://www.youtube.com/watch?v=0sH19_ffor4

Margit Aro

Huomasin vasta tänään tämän kirjoituksesi. Ymmärrän ihan täysin teini-ikäisen pojan äitinä kirjoituksesi ja pointtisi ja olen samaa mieltä kuin sinä.

Toimituksen poiminnat