MerjaNurmi

Itkeneet on äidit, lukea kenpä saattais kyyneleet?

Otsikkona on pätkä tunteellisesta mutta tosiasioihin perustuvasta vanhasta laulusta "Mantsurian kukkuloilla". Tämä kirjoitus ei koske sotaa kuin korkeintaan välillisesti, mutta itkeviä äitejä, siskoja, isiä, veljiä ja ystäviä se koskee.

Olen tavannut töissä ja vapaa-aikana paljon itkeviä äitejä. Äitejä, jotka itkevät poikiaan tai tyttäriään, jotka ovat eksyneet kaidalta polulta kaikista kasvatusyrityksistä huolimatta. Äitejä, jotka käyvät tapaamasta lastaan sunnuntaisin kahden tunnin ajan vankilan tapaamishuoneessa. Äitejä, jotka tietävät, että  lapsen ensimmäinen teko vapautumisen jälkeen on mennä viinakauppaan, vaikka tuomion aikana muuta pyhästi vannotaan. Äitejä, joiden lapset ovat sinisilmäisiä ja vaaleatukkaisia ja puhuvat suomea.

Nämä äidit saavat yleiseltä mielipiteeltä niukasti tukea. Heidät tyrmätään. Heitä pidetään syyllisinä siihen, mitä heidän lapsensa, aikuiset lapsensa tekevät. Suhtaudutaan ikään kuin he olisivat kasvattaneet lapsensa tyhjiössä. Aivan kuin mikään muu ei vaikuttaisi lapsen kasvuun ja kehitykseen kuin koti.

On myös sellaisia äitejä, joiden lapset eivät ole sinisilmäisiä ja vaaleatukkaisia eivätkä puhu suomea. Noista aikuisista lapsista pieni osa syyllistyy rikoksiin. Hyvin pieni osa täällä Suomessa. Heidän äitinsä ei välttämättä ole Suomessa, mutta täällä suhtaudutaan koko heidän kulttuuriinsa samankaltaisella tavalla kuin siihen suomalaisäitiin, jonka lapsi on eksynyt kaidalta tieltä.  Vedän äidit tähän, koska tiedän itsekin äitinä, että ajatus omasta lapsesta raiskaajana tai vaikkapa itsemurhapommittajana olisi kauhea. Se on kauhea ihan takuulla myös sen islaminuskoisen äidin mielestä.

Islam on maailmanuskonto, jota tunnustaa puolitoista miljardia ihmistä. Makustelkaa tuota lukua. Puolitoista miljardia on aika paljon. Siihen mahtuu monta erilaista ihmistä. Jos he kaikki haluaisivat sotaa ja hävitystä, eivätköhän he olisi jo saaneet länsimaat polvilleen.

Mitä minä ajan takaa? Ajan takaa sitä, että suurin osa Suomeenkin tulleista turvapaikanhakijoista tai pakolaistatuksen saaneista on ihan tavallisia kunnon ihmisiä, jotka surevat niitä harvoja poikkeuksia, jotka syyllistyvät rikoksiin. He surevat ja tuntevat varmasti voimattomuutta aivan samalla tavalla kuin tuntee se äiti, joka ei voi oikein edes jutella naapurien kanssa vankilaan itsensä hommanneesta pojastaan, kun se olisi niin suuri häpeä. Surevat, koska heidät syyllistetään yhtenä blokkina näkemättä metsää puilta tai pikemminkin puita metsältä.

Sanon usein, että ei pidä syyttää Ahmedia siitä, mitä Mehmet tekee. Mutta niin täällä tehdään kaiken aikaa. Se on surkeaa ja surullista. Eikö olisi viisaampaa miettiä yhdessä Ahmedin kanssa, miten Mehmet saadaan ruotuun? Miettiä yhdessä, mitä pitäisi tehdä, jotta nuori Abdi ei lähde Mehmetin kelkkaan, vaan opettelee kielen ja ammatin?

Maailmantilanteelle te ette mitään voi. Pakolaisia on valtava määrä, heistä suurin osa maansisäisinä pakolaisina konfliktialueilla tai niiden naapurimaissa. Eurooppaan tulee pieni osa, ja heistä häviävän pieni osa Suomeen. Nämä ovat faktoja. Itkupotkuraivarit ja vaatimukset Suomen eristämisestä maailmasta eivät nyt auta. Jos olette ihan oikeasti huolissanne, te istutte alas Ahmedin kanssa, juotte ehkä kupin teetä ja mietitte, millä tavalla kotouttamisen ongelmia voitaisiin vähentää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Mutta kuitenkin:

"Kiistatonta on, että Suomi on Länsi-Euroopan väkivaltaisimpia maita ja että se kytkeytyy erottamattomasti viinankäyttöön. Päissään surmaaminen on kansallinen, ehkä suorastaan geneettinen erityispiirre."

http://www.kaleva.fi/mielipide/paakirjoitukset/rov...

Suomalaisiin tämä kuvaus sopii hyvin?

Käyttäjän MerjaNurmiOsTuomi kuva
Merja Nurmi

Onhan tuo aika epäreilu kirjoitus kaikkia meitä suomalaisia kohtaan, jotka emme läträä viinan kanssa emmekä tee väkivaltarikoksia. Ei ole yhtään enempää oikein yleistää suomalaisia sellaisiksi tai tällaisiksi kuin mitään muutakaan kansaa, ainakaan jos yksilöä kohdellaan yleistyksen mukaan välittämättä ottaa selvää, minkälainen henkilö on kyseessä.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Paitsi jos se oikeasti on suomalaisten geneettinen erityispiirre, niin kyllä sitten voi mielestäni niin sanoakin.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/107719-suomalaisi...

Käyttäjän MerjaNurmiOsTuomi kuva
Merja Nurmi Vastaus kommenttiin #3

Silloin pitää olla aika minosa, että välttää sanomasta sitä niin, että tuosta piirteestä tulee suomalaisten oletusarvoinen ominaisuus.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #4

"Serotoniinireseptorin mutaatio löytyi 97 suomalaiselta"

"Muista väestöistä mutaatio löytyi vain yhdeltä yhdysvaltalaiselta naiselta, joka osoittautui suomalaistaustaiseksi. "

Tuo rähinäviinageeni on selvästikin suomalaisten geneettinen erityispiirre, kun sitä ei edes muilla näyttäisi olevan.

Suomalaiset erottuvat muista kansoista siis selvästi tämän suhteen, mutta ei se tarkoita, että suurimmalla osalla (yli 50%) olisi se.

Henry Alenius

Minä tapaan paljon noita äitien lapsia ja olenkin hieman eri mieltä syyllistämisestä. Tapaan paljon myös noita äitejä ja aika harvoin itse tai työkaverit syyllistää vanhempia. Toki on koteja, joissa eksyminen päihteisiin ja rikoksiin on todennäköisempää kuin jollain toisella. Ei ole kuitenkaan olemassa mitään kaavaa ja monesti nämä pojat ovat hyvistä oloista. Tekijöitä on varmasti monia, mutta lopulta ne yksilön omat vahvuudet ja elämäntilanteet vaikuttavat varmaan eniten. Luulenkin, että suurin syyllistäjä on se äiti itse. Äiti varmaan kuvittelee olevansa syyllinen ja kokee muidenkin syyllistävän heitä. Ahmediin liittyen on varmaan paljon samaa. Tuskin kukaan pitää kaikkia mehmettejä terroristina, mutta kun sitä ainesta on miltei mahdoton erottaa massasta. Varmaan siksikin osa ajattelee, että ei oteta ketään. Auttamisen mahdollista hintaa pidetää liian kovana. Epäkunnioittava käytös meitä suomalaisia kohtaan ei ainakaan helpota. Äkkiä siinä saa sitten kaikki leiman ja sekin lienee ihmismielellä normaali toimintamalli. Emmehän mekään ole kaikki juoppoja tai rasisteja. Kaikki romanitkaan ei ole varkaita, mutta kuinka moni luottaisi romaniin esim autokauppiaana?

Käyttäjän MerjaNurmiOsTuomi kuva
Merja Nurmi

En tarkoittanut, että te ammattilaiset yleensä syyllistäisitte, vaan yhteisö. Kyllä sitä tapahtuu.

Kun nyt joka tapauksessa ollaan tilanteessa, jossa ollaan, pitäisi saada meidän kotikutoiset rasistimme ymmärtämään tuo, mitä kirjoitit. Eivät kaikki suomalaiset ole juoppoja, ja häviävän pieni osa muslimeista on terroristeja. Turvapaikanhakijat päin vastoin pakenevat terroristijärjestöjä. (Kenenkään ei tarvitse tulla tähän saivartelemaan daeshin johonkin tph-joukoon soluttamasta agentista.)

On paljon vaikeampaa kotoutua, jos ympärillä on ihmisiä, jotka suhtautuvat valmiiksi kuin rikolliseen. Siksikin minä jaksan pitää tätä asiaa esillä, koska haluan että radikalisoitumista tapahtuu mahdollisimman vähän. Niissä ihmisissä, jotka haluavat eristää vaikkapa islaminuskoiset omaksi saarekkeekseen, on ongelma. Ei Ahmedissa. Järkevä ihminen istuu alas Ahmedin ja myös Aichan kanssa.

Me muuten olemme tehneet autokauppaa myös romanien kanssa.
Hyvin sujui.

Kunnioittaminen on yleensä kaksisuuntaista, jos sitä on.

Toimituksen poiminnat